.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο ΠτΔ προανήγγειλε βέτο σε Τουρκία – Αλβανία

Εφόσον δεν αναγνωρίσουν ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα
της Ελλάδας
Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των Χωρών της Βαλκανικής, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας....

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο χαιρετισμός μου δεν είναι απλώς συμβολικός. Αυτά που θα σας πω εμείς οι Έλληνες τα πιστεύουμε βαθιά. Και τα πιστεύουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτού του Τόπου και φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, χρόνια τώρα. Γιατί σ’αυτούς τους μεγάλους στόχους η Ελλάδα έχει μια σταθερή πολιτική.

Γνωρίζω τον ρόλο σας. Γνωρίζω, επίσης και την σημασία αυτού του Forum. Και χαίρομαι γιατί τέτοιες συναντήσεις Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτούν εκείνο το οποίο πρέπει να είναι σήμερα ο κοινός μας στόχος: Την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη.

Να συνεργασθούμε όλοι, πριν απ’όλα για να εμπεδώσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια. Και ύστερα να προστατεύσουμε τα Βαλκάνια από οποιαδήποτε απειλή. Αυτό σημαίνει πως τα Βαλκάνια, ενόψει των προκλήσεων που υπάρχουν γύρω μας και ιδίως στην Μέση Ανατολή, πρέπει να είναι ένα ευρύ πεδίο ασφάλειας και σταθερότητας. Κι αυτό προϋποθέτει την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδίως την συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει, επίσης, αυτή η συνεργασία να καταδείξει διεθνώς ότι τα Βαλκάνια είναι και η γέφυρα της Ανατολής προς την Δύση. Γιατί για εμάς τους Έλληνες και την πολιτική μας και την πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Χώρες της Βαλκανικής είναι και πρέπει να παραμείνουν Χώρες της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού χώρου.

Το σηματοδοτεί άλλωστε ο στενός δεσμός που έχουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά και οι Χώρες που δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προχωρήσουν τον Ευρωπαϊκό τους δρόμο. Εκεί είναι ο προορισμός τους. H Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να κλείσει στους κόλπους της όλους τους Ευρωπαϊκούς Λαούς. Και η Ελλάδα ευνοεί αυτή την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανικών Χωρών.

Η ολοκλήρωση όμως αυτής της ευρωπαϊκής πορείας με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα. Τις θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ,το ίδιο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτές είναι τρεις κατά βάση:
Η πρώτη είναι ότι αυτός που θέλει ν’ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη.

Πρέπει να πιστεύει βαθιά σ’αυτήν. Η ειρηνική συνύπαρξη για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζήτημα ‘πιστεύω’, ζήτημα συνείδησης.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αυτός ο σεβασμός είναι, οπωσδήποτε, προϋπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Και τρίτη προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών Αρχών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτονόητες προϋποθέσεις τις οποίες, είμαι βέβαιος, ότι όλοι ενστερνίζεσθε. Γιατί το ύψος της αποστολής σας είναι εκείνο που διαμορφώνει και το μέτρο της δικής σας ευθύνης. Οι Βαλκανικοί Λαοί έχουμε πικρή εμπειρία από το παρελθόν. Καιρός είναι να διδαχθούμε απ’αυτήν. Και στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς μας να συνεργασθούμε.

Γιατί, σας διαβεβαιώ, εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορούν να μας χωρίσουν. Η ειρήνη ανάμεσά μας, η ειρηνική συνύπαρξη, είναι αναγκαία όχι μόνο για κάθε Λαό μας, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε στα Βαλκάνια, σ’αυτή την άκρη της Ευρώπης, την δυνατότητα να παίξει τον δικό του ρόλο μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σ’αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς όλες τις Χώρες της Βαλκανικής. Και το εννοούμε αυτό. Το λέμε με αγάπη αλλά και με αγωνία. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Το ίδιο και οι ευθύνες μας. Άλλο τόσο όμως μεγάλες είναι και οι δυνατότητές μας. Αρκεί να μπορέσουμε να πάρουμε το μήνυμα των καιρών και, ιδίως, να καταλάβουμε τις βαθύτερες αγωνίες των Λαών μας.

Καλή συνέχεια στις εργασίες σας και εύχομαι να στεφθούν από επιτυχία και ν’αποτελέσουν ένα ορόσημο για άλλες τέτοιες συνεργασίες στις οποίες γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα παρούσα. Ευχαριστώ πολύ.-

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ 11η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


avgerinosx

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε