.

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Απειλείται με Τουρκική εισβολή η Κύπρος!

Ο βρώμικος ρόλος του ΟΗΕ και η στάση της Ελλάδας
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν ‘Αϊντε, εκτιμά ότι είναι πιθανή μια κρίση λόγω των ερευνών στην Κυπριακή....
ΑΟΖ για φυσικό αέριο στα μέσα του Ιουλίου.

Σε συνέντευξη σε ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, ο 'Αϊντε δήλωσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα σε διάσκεψη στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας το θέμα της διάσκεψης «κλειδί» στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 17 Μαΐου.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, είναι να κάνουν τα μέγιστα για να βοηθήσουν τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά, σημείωσε, εάν αυτό αποτύχει, «ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι».


newsbomb.gr

Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ απαγορεύει φανερώς στην Κυπριακή Δημοκρατία να εξασκήσει τα νόμιμά δικαιώματά της επί των θαλασσίων υδάτων της, προσεταιρίζοντας την τουρκική γραμμή που μιλάει για πόλεμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει πριν λίγες εβδομάδες για τον ύποπτο ρόλο του ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό Άϊντε, σε επιστολή που είχε αποστείλει στον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ. Ο Κοτζιάς χαρακτήρισε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Εϊντε «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε έπειτα από την παρουσίαση των θέσεων της Αγκυρας για τις «τέσσερις ελευθερίες» στη διαπραγμάτευση της Γενεύης. Και διερωτήθηκε αν όσοι επικαλέστηκαν ένα συγκεκριμένο σημείο των συμφωνιών του 1959-60 δεν μεσολαβούν για το Κυπριακό, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φιλότουρκη ερμηνεία».

«Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την Ε.Ε.; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς.


Hellenic Frenzyness

"Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή που, όπως ομολόγησε, δεν είχε διαβάσει καν, τα δύο χρόνια που χειρίζεται το Κυπριακό, τις αποφάσεις του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται.

Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον; οι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά να θεωρούν ότι με αφορμή το Κυπριακό οφείλουν να συμβάλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούν τις σχέσεις της με την Ε.Ε.", ανέφερε ο Κοτζιας.

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου την Πέμπτη, κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών ΜΜΕ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ρώτησε τον Στεφάν Ντουζαρίκ εάν υπάρχει απάντηση από πλευράς Γενικού Γραμματέα στην Επιστολή του κ. Κοτζιά.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε ότι θα ελέγξει σχετικά και ότι θα ενημερωθούν πρώτα οι αποδέκτες προτού γίνει κάποια δημόσια αναφορά.

Σε επόμενη ερώτησή του ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγορεί τον κ. Έιντε ότι είναι πίσω από αρνητική δημοσιότητα και αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του.

Όμως τη «βόμβα» την έριξε όταν ρώτησε τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. να του απαντήσει «από ποιόν πληρώνεται ο κ. Έιντε;»

Ο Στεφάν Ντουζάρικ ανέφερε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανήκει στο προσωπικό του ΟΗΕ και ότι το έργο και το προσωπικό του συνεχίζει να απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Γενικού Γραμματέα.

Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να προβεί σε βολιδοσκοπήσεις για μια «ενδιάμεση φόρμουλα» για την επίλυση του Κυπριακού, επί της οποίας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα του Ιουλίου.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, γράφει επικαλούμενη πηγές κοντά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προκρίνει ένα μοντέλο, το οποίο δεν εμπεριέχει κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, στο εσωτερικό της Κύπρου θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις, αλλά στο διεθνές πεδίο η Κύπρος θα έχει μια και μοναδική εκπροσώπηση.


Earthnews TV

Σημειώνεται ότι ο Ακιντζί βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ομιλίες σε πανεπιστήμια και ότι η 'Αγκυρα προσεγγίζει θετικά το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό, η Τουρκία φέρεται έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της ως ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ακόμη, η τουρκική πλευρά θα συζητήσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι», γράφει ότι σε περίπτωση που δεν μελετηθούν άμεσα τέτοιου είδους μοντέλα, σε λίγο διάστημα ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του «βελούδινου διαζυγίου».


Καθαρή Δύναμη 3

[Πηγή]

 Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε