.

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Αναταραχή ξανά στα Σκόπια

Τι προκάλεσε νέο εκνευρισμό και ένταση
Μία φωτογραφία ισούται πλέον με χίλιες λέξεις και μάλιστα, ισούται και με το μέλλον μίας ολόκληρης χώρας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων....

Τι έγινε: ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, για τον οποίο την προηγούμενη εβδομάδα παραλίγο να φτάσουν σε εμφύλιο πόλεμο, "επιβεβαίωσε" τους φόβους του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι και των εθνικιστών της χώρας, καθώς σε διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του στο γραφείο του, φωτογραφήθηκε έχοντας μαζί με τις σημαίες των Σκοπίων και της Ε.Ε., την σημαία της "πατρίδας" του Αλβανίας.

Φυσικά, αυτό προκάλεσε σάλο στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, ενώ πολλοί θεώρησαν ότι παρά την καταγωγή του, ο πρόεδρος έκανε μία υπερβολική κίνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο αναβρασμό από αυτόν που ήδη υπάρχει στην χώρα.

Φυσικά, η κίνηση του Αλβανού κυβερνητικού δεν δείχνει να ενόχλησε την Ε.Ε., καθώς ο Ευρωπαίος αρμοστής στην χώρα έσπευσε να τον συγχαρεί, δείχνοντας ότι και η Ευρώπη "καλοβλέπει" μία ισχυρή αλβανική μειονότητα στα Σκόπια και γιατί όχι, και μία μελλοντική "Μεγάλη Αλβανία".

Τονίζεται ότι ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν έχει σημασία ότι οι προκάτοχοί του δεν αναγνωρίζουν την εκλογή του στη θέση, καθώς αυτός και η νέα πλειοψηφία έχουν την υποστήριξη οργανώσεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων δημοκρατικών κρατών.

Την ίδια ώρα, Σέρβοι και Ρώσοι βλέπουν “δάκτυλο” της Ε.Ε πίσω απ' τις κινήσεις των αλβανόφωνων όπως και τη στήριξη από τις ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο με την επίμαχη σκηνή:


ALSAT

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε