.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πώς επέστρεψε στην Ελλάδα η ιστορική και ηρωική σημαία του οχυρού Ρούπελ

Tην Ελληνική Σημαία που κατέβασε ως λάφυρο και πήρε μαζί του ο Γερμανός στρατιώτης Φριτς Κοπ. Συμπληρώνονται σήμερα (χθες) 76 χρόνια από τη Γερμανική....
επίθεση στην Ελλάδα και τη μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά.

Τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν με γενναιότητα και αυτοθυσία στις ναζιστικές ορδές.

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η απάντηση του διοικητή του οχυρού Ρούπελ, αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου στους Γερμανούς:

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» αποτελεί ένα νέο «μολών λαβέ» που συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας. Ένα περιστατικό που θεωρείται μοναδικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ρούπελ, μαζί με τα υπόλοιπα 20 οχυρά των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ψυχής και της φιλοπατρίας του Έλληνα, που αντιστέκεται έως το τέλος προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρώα γη χωρίς να υπολογίζει το υπεράριθμο και την ισχύ του εχθρού.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φιλοξενεί στις πολύτιμες συλλογές του ένα μοναδικό κειμήλιο-ντοκουμέντο από το θρυλικό Ρούπελ: την ελληνική σημαία που κατέβασε ως λάφυρο και πήρε μαζί του ο Γερμανός στρατιώτης Φριτς Κοπ, ο οποίος έλαβε μέρος στην επίθεση κατά του οχυρού, το διάστημα 6-10/4/1941.

(Φωτ.: roupel1941.info)

Όπως περιγράφει ο ίδιος σε επιστολή του προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη, στις 18/4/1955, κατέβασε τη σημαία από ιστό του οχυρού Προφήτες του συγκροτήματος Ρούπελ και στη συνέχεια την πήρε μαζί του, έχοντας την στις αποσκευές του ακόμη και στις επιχειρήσεις που συμμετείχε στη Ρωσία όπου και τραυματίστηκε.

«Δεν γνωρίζω αν αυτή (σημαία) έχει αξία ή ποιας σημασίας είναι. Δεν ήθελα όμως να τύχει κακής μεταχείρησης ·την πήρα και την έκρυψα στα πράγματα μου. Επί πολύ διάστημα, και μάλιστα ενός σημείου μέσα στη Ρωσία, με ακολούθησε.

Μετά τον τραυματισμό μου, βρέθηκε στο νοσοκομείο κάτω από το προσκέφαλο μου» αναφέρει ο Κοπ στην επιστολή του, που συνόδευε τη μισοκομμένη σημαία του οχυρού, την οποία στη συνέχεια η βασίλισσα Φρειδερίκη παρέδωσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδας.

Η σημαία του Ρούπελ όταν επεστράφη το 1955

Αφορμή για να επιστρέψει ο Κοπ τη σημαία του Ρούπελ στην Ελλάδα, στάθηκε ένα άρθρο που διάβασε στον Τύπο για τη χώρα μας το 1955. Γράφει συγκεκριμένα: «Κατά την ανάγνωση ενός άρθρου για την Ελλάδα, μου επανήλθε στο νου η σημαία αυτή και δεν μπορώ να αποβάλλω τη σκέψη, ότι κατέχω ξένη ιδιοκτησία.

Επιθυμώ λοιπόν να επιστρέψω αυτήν τη σημαία στο νόμιμο ιδιοκτήτη και να θεωρηθεί συγχρόνως τούτο ως δείγμα της βουβής αγάπης μου προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα της φύσεως της» αναφέρει.

Και καταλήγει: «Ως παλαιός πεζοπόρος ήταν για μένα προσωπικά κάθε εκστρατεία μόνο μία ευκαιρία να πραγματοποιήσω το παλαιό μου όνειρο και να γνωρίσω τα Βαλκάνια. Ελπίζω να μπορέσω ακόμη μία φορά στη ζωή μου δια της ειρηνικής οδού να διασχίσω τα εδάφη της Μακεδονίας».

Eικόνα από τις εκδηλώσεις αναβίωσης της μάχης των οχυρών (φωτ.: roupel1941.info)

Είναι άγνωστο εάν τελικά ο Κοπ εκπλήρωσε το όνειρό του, να ξαναβρεθεί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ωστόσο βέβαιο είναι πως με την πράξη του, να επιστρέψει στη χώρα μας τη σημαία του θρυλικού Ρούπελ, είναι σαν να εκπλήρωσε το όνειρό του.

Η σημαία συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στη συνέχεια από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και σήμερα φυλάσσεται στις συλλογές του. Οι διαστάσεις της είναι 1,61Χ1,18. Η σημαία περιλαμβάνεται στην σπουδαία ιστορική έκδοση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «Σημαίες Ελευθερίας».
Η 76η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών

Η 76η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών θα τιμηθεί το πρωί της Κυριακής 9/4/2017 στα οχυρά Ρούπελ, Ιστίμπεη (Σέρρες), Νυμφαία (Κομοτηνή) και το ηρώο του χωριού Εχίνος στην Ξάνθη.

Παράλληλα το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2017, θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά στις Σέρρες αναβίωση της μάχης και της παράδοσης του θρυλικού οχυρού Ρούπελ στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (www.roupel1941.gr).

Η εκδήλωση δίνει την ευκαιρία στους εκατοντάδες επισκέπτες να ζήσουν μοναδικές στιγμές από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των λιγοστών υπερασπιστών του θρυλικού οχυρού, που κέρδισαν την αναγνώριση του εχθρού και το σεβασμό των συμμάχων.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Σιντικής, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με στόχο να καθιερωθεί ως κορυφαία του είδους στην Ελλάδα, ανάλογη με αντίστοιχες του εξωτερικού.

Η σημαία μετά τη συντήρηση και αποκατάστασή της

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε « » Για υπότιτλους: Γραναζάκι ~ Υπότιτλοι ~ Αγγλικά ~ Υπότιτλοι ~ Αυτόματη μετάφραση ~ Επιλογή γλώσσας