Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

«Πλαστή η υπογραφή Ατατούρκ για την Αγιά Σοφιά»

Σύμφωνα με Τούρκο ιστορικό.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η υπογραφή στο διάταγμα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι πλαστή, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του ιστορικού....
Μουσταφά Αρμαγάν με τίτλο “Ίντρικες της Αγίας Σοφίας”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό, η υπογραφή στο διάταγμα δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ και ισχυρίζεται ότι από νομικής άποψης μπορεί να θεωρηθεί άκυρο.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ, αναφέρει ότι στο βιβλίο υπάρχουν έγγραφα αρχείου σχετικά με τις σκευωρίες των Αμερικανών Κροίσων Τσαρλς Κρέιν και Μίλντρεντ Μπέιρνς Μπλις, του τότε αμερικανού πρέσβη Τζόζεφ Κρου και του Τόμας Γουάτιμουρ από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Στο βιβλίο, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άλφα στην Τουρκία, αναφέρεται ότι η πρώτη αντίδραση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν στις 20 Μαΐου του 1935 από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι με βάση την ελληνική εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης, στις 7 Φεβρουαρίου 1935 ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, τρεις μήνες μετά που μετατράπηκε σε μουσείο. Ωστόσο, αναφέρει ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.

Σε σχέση με την υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα, ο Τούρκος ιστορικός υποστηρίζει ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε τις επόμενες υπογραφές του. Αναφέρει ότι πριν το διάταγμα, ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. ataturk’.

“Το μικρό ‘a’ από το ‘ataturk’, όπως το βλέπουμε στο διάταγμα, πώς μεγάλωσε ή ποιος το μεγάλωσε;”, διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός. Υποστηρίζει, ακόμη. ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, ωστόσο, διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα, είχε τον αριθμό 1606.

Ο Τούρκος ιστορικός υποστηρίζει ότι το διάταγμα μπορεί και νομικά να θεωρηθεί άκυρο.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε