.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Το Κιρκούκ γίνεται η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους με στήριξη ΗΠΑ και Ρωσσίας;;;

Πανικός στην Τουρκία που βλέπει το διαμελισμό της να έρχεται… Η πορεία προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι τέτοια....
πλέον που δεν μπορεί να ανακοπεί.

Έχουν συνηγορήσει οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία και προκαλεί «σεισμό» στην Τουρκία, καθώς είναι δεδομένο πώς μία εξέλιξη σαν και αυτή μπορεί να επιφέρει τον διαμελισμό της χώρα του Ταγίπ Ερντογάν που ονειρεύεται νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εδώ υπάρχει βεβαίως και ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα, αφού αν χάσει η Τουρκία εδάφη στα νοτιοανατολικά της τότε ίσως αποφασίσει να κινηθεί δυτικά προς το Αιγαίο. Ήδη έχει αυξήσει την ένταση και την ρητορική της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς συγκεκριμένων νησιών τόσο στο νοτιοανατολικό Αρχιπέλαγος όσο και στο κεντρικό.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλλερσον κατέστησε σαφές τόσο στον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν με τον οποίο συναντήθηκε πώς η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τις Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κατά του ISIS. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο και αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Είναι μία απόφαση που είχε πάρει και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Μπάρακ Ομπάμα αλλά συνεχίζει και αυτή του Ντόναλντ Τράμπ, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν πώς το μόνο στήριγμα που μπορούν αν έχουν στην περιοχή είναι οι Κούρδοι. Σαφώς και η στάση των ΗΠΑ προβληματίζει την Τουρκία. Εκείνο όμως που της προκαλεί τρόμο είναι οι περαιτέρω κινήσεις που γίνονται γύρω της.

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο του Κιρκούκ πήρε την απόφαση να αναρτάται η κουρδική σημαία μαζί με τη σημαία του Ιράκ, σε όλα τα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας.

Αμέσως μετά ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Γκουτιέρες ότι το επόμενο διάστημα οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ θα κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Η απόφαση για την ανάρτηση της κουρδικής σημαίας στα δημόσια κτίρια προκάλεσε την αντίδραση της Ιρακινής βουλής που προχώρησε σε ψήφισμα καταδίκης της, αλλά ήρθε αμέσως μετά ήρθε ο περιφερειάρχης του Κιρκούκ, Νετζμετίν Κερίμ, να δηλώσει πώς «η σημαία του Κουρδιστάν δεν θα υποσταλεί στο Κιρκούκ, η απόφαση είναι συμβατή με το Σύνταγμα του Ιράκ».

Πέραν αυτών, μόλις χθες, ανώτατα στελέχη των δυο κυριοτέρων και ιστορικών κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συσκέφθηκαν στην πόλη Σελαχατίν του Κουρδιστάν και αποφάσισαν την συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος της Ανεξαρτησίας, το οποίο θα αφορά και την τύχη του Κιρκούκ.

Αξίζει να σημειωθεί πώς με βάση το άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ, η τελική απόφαση για το αν το Κιρκούκ θα συνεχίσει να ανήκει στη Βαγδάτη ή αν θα προσδεθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν, ανήκει στο λαό της Περιφέρειας του Κιρκούκ, ο οποίος θα αποφασίσει εν καιρώ με δημοψήφισμα.

Και ενώ συνεχίζεται να υπάρχει μία κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας του Κιρκούκ και της κυβέρνησης του Ιράκ, η Τουρκία έκανε την παρέμβαση της μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν της δείχνονταν και την μεγάλη ανησυχία του για το σχέδιο ανεξαρτησίας του Κιρκούκ και πρόσδεσης του στο αυτόνομο Κουρδιστάν.

Αναφερόμενος στην δήλωση του Μπαρζανί για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, ο εκπρόσωπο τους Τούρκου προέδρου δήλωσε, «εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας με τους υπεύθυνους της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης.

Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα λανθασμένο βήμα, ειδικά αυτήν την περίοδο. Εκτός αυτού, ο διαμελισμός του Ιράκ αναλόγως με τις εθνοθρησκευτικές ταυτότητες των κατοίκων του, είναι κάτι που αν γίνει, δεν θα σταματήσει εκεί.

Θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Και τότε όλοι θα πληρώσουν το λογαριασμό. Ελπίζουμε να σκεφθούν ψύχραιμα να και δράσουν αναλόγως στο ζήτημα αυτό. Στη Κιρκούκ αναρτήθηκε μια σημαία. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι λάθος.

Αυτό το εκφράσαμε στις αρμόδιες αρχές. Αυτό θα γίνει αιτία δημιουργίας νέων εντάσεων εθνοτικού ή άλλου χαρακτήρα και σε άλλες περιοχές. Εμείς περιμένουμε από τους υπεύθυνους της περιοχής να ακυρώσουν αυτήν την απόφαση μια ώρα αρχύτερα».

Το ποιο σημαντικό από τη δήλωση αυτή είναι πώς αν υπάρχει διαμελισμός του Ιράκ αυτό θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Κοινώς έρχεται η σειρά της Τουρκίας να χάσει εδάφη. Αυτό είναι που τρέμει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και αυτό τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε