.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ομηρική…. λίστα γάμου!

—Έδνα ή έεδνα / προιξ / δώρα = Ομηρικές λέξεις για τα γαμήλια δώρα, η προίκα δηλαδή που έδινε ο γαμπρός στον πατέρα της νύφης....

Στον Όμηρο ο γαμπρός εξαγόραζε «πλήρωνε» την νύφη.

—Πήρε (η νύφη εννοείται ή σωστότερα η οικογένεια της νύφης) πλούσια, μεγάλη προίκα, καλοπαντρεύτηκε = μύρια, απειρέσια έδνα.

Όμως υπήρχε κι αυτή η περίπτωση (ΣΠΑΝΙΑ για τα ΤΟΤΕ ισχύοντα):

— Απροίκιστη (άεδνη ή ανάεδνη)= η κοπέλα που δεν παίρνει προίκα από τον… γαμπρό, αλλά αντίθετα (όπως γινόταν επί αιώνες αργότερα και μέχρι την πρόσφατη κατάργηση) προσφέρει η γυναίκα προίκα στον γαμπρό.

—Προίκα με… άρωμα πολιτικής: Γάμοι σκοπιμοτήτων και αμοιβαίων ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ θα λέγαμε σήμερα.

Ναι. Και οι γάμοι… σύμπραξης συμφερόντων, πρωτοσυναντώνται στον Όμηρο.

Πολλούς αιώνες αργότερα θα επηρεάζουν την τύχη ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ και Γεωπολιτικών. Βέβαια η «προίκα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν… λιόδεντρα, σεμεδάκια και… πανωσέντονα, αλλά ολόκληρες ή μισές ήπειροι…! (Πολύ πιο… αργότερα, θα το ονομάσουν παγκοσμιοποίηση)

Από όπου και το… σλόγκαν της εποχής:
«Άλλοι, ας κάνουν πολέμους… Εσύ ευτυχής (felix) ΑΥΣΤΡΙΑ… κάνε γάμους (nube)»

Εντάξει. Ο Αγαμέμνονας δεν ήταν κάποιος «Φερδινάνδος» να προικίζει με… ηπείρους (!!!) την… Γιαννούλα του , αλλά κι αυτός δεν πρόσφερε μικρή προίκα για όποια από τις κόρες του θα διάλεγε ο Αχιλλέας:

Επτά πόλεις, πάνω στο… κύμα («εγγύς αλός»), αχρέωτες, με κατοίκους λεφτάδες(«πολυβούτες») με σίγουρη… φοροδοτική ικανότητα. ΤΟΤΕ όντως λεφτά υπήρχαν.

—Η προίκα της… χήρας:
Σύμφωνα με…. εγκυρότατη πηγή (θεά Αθηνά) υπήρχε πάντα ο φόβος, σε περίπτωση νέου γάμου της, η χήρα (χήρη), φεύγοντας για το νέο σπιτικό της, να «αδειάσει» το σπίτι του μακαρίτη πλέον («τεθνηκότος») συζύγου της, ξεχνώντας (ου μέμνηται) και αδιαφορώντας (ουδέ μεταλλά) ακόμη και για τα πρότερα(από τον προηγούμενο γάμο)παιδιά της…!

«Αλλά, έτσι είναι οι γυναίκες…», θα πει με μια μικρή δόση κακίας η… Παλλάς Αθηνά.

Σημείωση: Πώς «απαντάει» όμως ο Όμηρος, σε επόμενο σημείωμα.

Υ.Γ (Επί της ουσίας ΠΑΝΤΩΣ δεν άλλαξαν και πολλά). Το μόνο που πρέπει να αλλάξει φίλοι μου: Να σταματήσουμε να λέμε ΑΚΟΜΗ σήμερα τον Όμηρο, τον ΡΕΑΛΙΣΤΗ Ανθρωπογνώστη αυτόν ποιητή, «παραμυθά» (!!!).

Ωστόσο για την πλήρη «Ομηρική λίστα γάμου» στην "Πηγή"...

Χρυσόστομος Τσιρίδης

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε