.

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το τερμάτισε η Τρόϊκα. Έχασε τη μπάλα η κυβέρνηση

Τι παραπάνω ζητάνε
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Τόσο απλά. Οι δανειστές ξεφτιλίζουν τους Τσακαλώτο,....
Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου

Τους ζητάνε να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο και να «ανέβουν» στις Βρυξέλλες, λες και θα κάνουν το δρομολόγιο Παγκράτι-Κολιάτσου, και εν συνεχεία τους στέλνουν ξανά πίσω χωρίς να έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος και χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ μίας συμφωνίας.

Αυτό συνέβη πριν περίπου 10 ημέρες όταν η λεγόμενη διαπραγματευτική ομάδα έμεινε πίσω, στις Βρυξέλλες, μετά το προηγούμενο Eurogroup προκειμένου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, γιατί, όπως ειπώθηκε από την κυβέρνηση υπήρχε κάποιο περιθώριο να συμφωνηθούν και να κλείσουν ορισμένες εκκρεμότητες. Τελικώς δεν συνέβη τίποτα απ” όλα αυτά και οι ομάδα των «τριών» επέστρεψε άπραγη στην Ελλάδα.

Χθες, ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα ταξίδευαν και πάλι στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να μην χαθεί και το Eurogroup της 7ης Απριλίου και όλα πάνε ακόμη περισσότερο πίσω.

Οι τρεις υπουργοί δηλαδή έχουν μετατραπεί σε «αγγελιοφόρους» μάλλον κακών ειδήσεων και αντί οι δανειστές να στέλνουν τα τεχνικά κλιμάκια στο Hilton να συζητούν με τους Έλληνες υπουργούς εφαρμόζουν τώρα ένα νέο σύστημα καλώντας τους ίδιους στις Βρυξέλλες για να τους δώσουν ορισμένες εξηγήσεις επί της ουσίας και τίποτα περισσότερο.

Πρόκειται για την απόλυτη ξεφτίλα μιας κυβέρνησης που δήλωσε προεκλογικά πώς δεν πρόκειται να αφήσει τους εκπροσώπους των δανειστών να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και οι όποιες συζητήσεις θα γίνονται σε «ουδέτερο» χώρο.

Για να μήν θυμηθούμε και αυτά που έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης περι «κατάργησης» της τρόικας. Η τρόικα απλά έγιναν «Θεσμοί» και μας φόρτωσαν το 3ο μνημόνιο και τώρα πάμε και για το 4ο μνημόνιο.

Πριν από λίγο, αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, στις οποίες έχει μεταβεί ο κ. Τσακαλώτος και η παρέα του έλεγε πώς δεν αναμένει μια απόφαση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς η συζήτηση πλέον έχει γίνει αρκετά πολιτική, με διαφορετικά ανοιχτά θέματα-αγκάθια.

Αναλυτικά, ο αξιωματούχος τόνισε πως το Eurogroup θα διαρκέσει από τις 9 μέχρι τις 12, καθώς είναι ημέρα με μεγάλο φόρτο εργασίας και η συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να χωρέσει σε αυτό το διάστημα.

«Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση.

Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τον ίδιο, τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, το φορολογικό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αγορά ενέργειας μπορούν μεν να κλείσουν άμεσα από τεχνικής άποψης, όμως η συζήτηση πάντως μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έχει γίνει πλέον πολιτική. ΟΙ πολιτικές συζητήσεις ξέρουμε όλοι πώς κατέληξαν.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε