Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Η ομοφυλοφιλία, πρώτη φορά στον γαλαξία της Disney [vid]

Σκηνές γκέι σε παιδικές ταινίες
Ομοφυλόφιλο χαρακτήρα εμφανίζει πρώτη φορά στην ιστορία του το κινηματογραφικό στούντιο Disney, εντάσσοντας τέτοιο ρόλο –αλλά και την....
πρώτη ομοφυλοφιλική σκηνή– στο παραμύθι της Πεντάμορφης και του Τέρατος.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γκαντ υποδύεται τον ομοφυλόφιλο Λε Φου, φίλο του Γκαστόν, αντίζηλο του «τέρατος» του παραμυθιού. Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της ταινίας πέρυσι στο Διαδίκτυο προσέλκυσε 130 εκατομμύρια χρήστες τις πρώτες 24 ώρες.

Η Disney χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλική σκηνή της ταινίας «την πρώτη αποκλειστικά gay στιγμή» σε ταινία του ιστορικού στούντιο.

Μιλώντας στο περιοδικό Attitude, ο σκηνοθέτης της Πεντάμορφης και του Τέρατος, Μπιλ Κόντον, λέει ότι ο ρόλος του Λε Φου είναι ριζοσπαστικός, καθώς ενισχύει την «ορατότητα» ομοφυλόφιλων χαρακτήρων στη μεγάλη οθόνη.

«Ο Λε Φου θέλει τη μία μέρα να είναι ο Γκαστόν και την επόμενη θέλει να φιλήσει τον Γκαστόν. Πρόκειται για κάποιον, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι νιώθει έλξη για άτομο του ίδιου φύλου, ενώ ο Τζος Γκαντ –που τον υποδύεται– κάνει κάτι το πολύ διακριτικό και γλυκό.

Η κίνησή του αυτή ανταμείβεται τελικά, αλλά δεν θα σας πω με ποιον τρόπο, για να διατηρήσω το μυστήριο. Είναι πάντως μία γλυκιά, αποκλειστικά ομοφυλόφιλη στιγμή σε ταινία του Disney», λέει ο Κόντον.

Η Εμα Ουότσον, πασίγνωστη από τον ρόλο της στη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ», υποδύεται μία νεαρή κοπέλα, την Μπελ, ερωτευμένη με ένα αποτρόπαιο τέρας, που κρύβει σκοτεινό μυστικό.

Τους αντίζηλους για την καρδιά της, το Τέρας και τον Γκαστόν, υποδύονται αντίστοιχα οι Βρετανοί ηθοποιοί Νταν Στίβενς και Λουκ Εβανς, ενώ στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι Γιούαν Μακγκρέγκορ, Κέβιν Κλάιν και Στάνλεϊ Τούτσι. Η Ουότσον, από τη μεριά της, έχει μιλήσει ανοικτά για την πρόθεσή της να προσδώσει φεμινιστικά στοιχεία στον ρόλο της Μπελ.

Ο εκδότης του περιοδικού Attitude, Ματ Κέιν, λέει ότι η ταινία οριοθετεί νέα σύνορα στον γαλαξία της Disney. «Η στιγμή είναι ιστορική για το στούντιο Disney, παρότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν, έτσι ώστε το σινεμά να αντικατοπτρίζει πιο πιστά την πραγματική ζωή.

Πρόκειται για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και χειροκροτώ την Disney για το θάρρος της. Ελπίζω η πρωτοβουλία αυτή να βοηθήσει στη μεταβολή των αντιλήψεων και να φέρει αληθινή κοινωνική πρόοδο», λέει ο Κέιν.

Αφιερωμένη στον Ασμαν

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον στιχουργό των κινουμένων σχεδίων του Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» από το 1991. Ο ομοφυλόφιλος στιχουργός Χάουαρντ Ασμαν διαγνώσθηκε ως φορέας του AIDS και εξέπνευσε λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας το 1991.

«Η υπόθεση της Ωραίας επέτρεψε στον Ασμαν να συνθέσει μία αλληγορία για το AIDS. Ο εξοστρακισμός του Τέρατος από την κοινωνία έγινε στα μάτια του αναλογία για τον αποκλεισμό των ασθενών του AIDS και των φορέων HIV, ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του 1980», λέει ο –ομοφυλόφιλος– σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον.

Τις απόψεις του αυτές ενέταξε ο Ασμαν στο τραγούδι των κατοίκων του χωριού, που ετοιμάζονται να κυνηγήσουν το Τέρας: «Μισούμε όσα δεν καταλαβαίνουμε. Αυτό το τέρας είναι τουλάχιστον μυστηριώδες. Φέρτε τα όπλα σας. Φέρτε τα μαχαίρια. Σώστε τα γυναικόπαιδα, το χωριό και τις ζωές μας».

kathimerini.gr


Πανηγυρίζουν για την πρώτη «ομοφυλοφιλική σκηνή» σε έργο της Disney

Αν κάτι χαρακτηρίζει τις ταινίες της Ντίσνεϊ είναι πως περιστρέφονται γύρω από μία πριγκίπισσα ή έναν πρίγκιπα, που μετά από δυσκολίες και βάσανα, γνωρίζουν το άλλο τους μισό και... ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Κι όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει στον κόσμο με τα περισσότερα στερεότυπα. Στην νέα ταινία του στούντιο, υπάρχει ένα στοιχείο διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει ως τώρα: Ένας από τους ηθοποιούς πρωταγωνιστεί σε μια «αποκλειστικά γκέι» σκηνή.

Η ταινία είναι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», με την Έμα Γουάτσον. Η «αποκλειστικά γκέι» σκηνή, όπως την χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης της ταινίας, έχει πρωταγωνιστή τον ΛεΦού, τον υπηρέτη του Γκαστόν, ενός «μάτσο» χαρακτήρα από τον οποίο «ξεχειλίζει» τεστοστερόνη.

Ο ΛεΦού όμως, είναι διαφορετικός και στην μεγάλη του σκηνή στην ταινία, που τραγουδά για το αφεντικό του, αφήνει να φανερωθούν τα πραγματικά του συναισθήματα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπιλ Κόντον δήλωσε σχετικά: «Ο ΛεΦού είναι κάποιος που την μια μέρα θέλει να γίνει ο Γκαστόν και την άλλη θέλει να φιλήσει τον Γκαστόν. Είναι μπερδεμένος σχετικά με το τι θέλει.

Είναι κάποιος που μόλις τώρα συνειδητοποιεί ότι έχει αυτά τα συναισθήματα. Και ο Τζος Γκαντ, που τον υποδύεται, πραγματικά δημιουργεί κάτι εξαιρετικό. Και αυτό είναι που έχει ανταπόκριση στο τέλος, αν και δεν θέλω να σας το προδώσω. Αλλά, πρόκειται για μια αποκλειστικά γκέι σκηνή σε μια ταινία της Ντίσνεϊ».

Πρώτο Θέμα

What In The World

Το είδαμε εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε