Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΙ - ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΟΙΧΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ

Το 708 πχ κατά την τέλεση των 18ων Ολυμπιακών αγώνων σε μια ακτή της Κάτω Ιταλίας καράβια αποβίβαζαν εκατοντάδες νέους ηλικίας 18-25 χρονών, τα....
καράβια αυτά είχαν αποπλεύσει από το Γύθειο και οι νέοι αυτοί ήταν νόθοι Σπαρτιάτες.

Οι Σπαρτιάτισσες κατά την περίοδο της μακριάς απουσίας των συζύγων τους στον Α Μεσσηνιακό πόλεμο (738-716 πχ) τεκνοποίησαν με την βοήθεια των ειλώτων, το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε με την ανοχή ή και την συγκατάθεση της πολιτείας και των συζύγων τους. Τα παιδιά που προήλθαν από αυτή την σχέση ονομάστηκαν Παρθενίες και δεν αναγνωριζόντουσαν από την πολιτεία σαν νόμιμοι Σπαρτιάτες πολίτες.

 Οι Σπαρτιάτισσες είχαν την αποκλειστική διαχείριση του σπιτιού και των χωραφιών και επόπτευαν τους είλωτες.

Η κατάσταση αυτή τους οδήγησε σε επανάσταση, η «επανάσταση των Παρθενιών», η επανάσταση αυτή κατεστάλη και το Σπαρτιατικό κράτος αποφάσισε την οριστική απομάκρυνση τους, με υποχρεωτική μετανάστευση, σαν τόπος ορίστηκε η Κάτω Ιταλία και επικεφαλής της αποστολής ορίστηκε ο Φάλανθος, ο οποίος ζήτησε χρησμό από τους Δελφούς για τον τόπο εγκατάστασής τους.

Νόμισμα τους Τάραντος .

Το μέρος που αποβιβάστηκαν οι Παρθενίες ονομάστηκε Τάρας ή Τάραντας προς τιμή του ομώνυμου μυθικού ήρωα γιου του Ποσειδώνα (και σήμερα το σύμβολο της πόλης είναι το μυθικό αυτό πρόσωπο πάνω σε δελφίνι, ενώ μια οδός φέρει το όνομα «Παρθενίες» και η κεντρική λεωφόρος «Magna Graecia».

Ο Τάρας έγινε από τις σημαντικότερες Ελληνικές αποικίες, έφτασε στην ακμή του τον 4ο αιώνα πχ . Οι Παρθενίες έμειναν Έλληνες και η γλώσσα τους ήταν η Ελληνική, οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν διαρκής και κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους το 209 πχ . Ακόμα και σήμερα μικρό τμήμα του πληθυσμού μιλά διάλεκτο Ελληνική τα «Γκρεκάνικα».

 Η πόλη του Τάραντος σήμερα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ του Τίτου Ι Αθανασιάδη εκδόσεις ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ


[Πηγή]

Το είδαμε εδώ 

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε