.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το «σύννεφο» της χρεοκοπίας πάνω από τις ΗΠΑ

Θα μπορούν από αύριο οι ΗΠΑ να δανειστούν ένα δολάριο;
Οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο της χρεοκοπίας; Η εν αναμονή κίνηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια θεωρείται δεδομένη από τους αναλυτές, την....
ώρα που στις ΗΠΑ επιστρέφει ο «εφιάλτης» του χρέους.

Κι αυτό γιατί από αύριο, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει ως μόνη πηγή χρηματοδότησης τα έσοδα του προϋπολογισμού της με τα διεθνή ΜΜΕ να υπενθυμίζουν τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας «Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 .

Πλέον το αμερικανικό χρέος είναι σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το όριο χρέους ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2015. Η αναστολή ισχύει έως σήμερα. Από αύριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιτρέπεται να πουλάει νέα ομόλογα, γεγονός που θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει τα έξοδα από τα έσοδά της.

Πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση χρειάστηκε να κατεβάσει «ρολά» επειδή δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους.

«Μια αθέτηση υποχρεώσεων από τις ΗΠΑ θα συντάραζε τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη, θα πάγωνε την ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά αμερικανικών ομολόγων, δηλαδή τη βασική δεξαμενή δανεισμού στον κόσμο, θα προκαλούσε την κατάρρευση του δολαρίου και θα πυροδοτούσε μια ύφεση που θα εξελισσόταν σε ένα νέο μεγάλο κραχ», έχει γράψει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στο χειρότερο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ανώτατο όριο του χρέους, είναι το νόμιμο ποσό που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης: την κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία, τους μισθούς των στρατιωτικών, τις επιστροφές φόρων και τους τόκους για το χρέος.

Το όριο αυτό καθορίζεται από το Κογκρέσο. Όταν το Κογκρέσο αυξάνει το όριο απλώς επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς για τις δαπάνες που το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει.

Ωστόσο, το Κογκρέσο ανέστειλε το όριο το 2015 και η προθεσμία λήγει σήμερα. Το Κονγκρέσο πρέπει να επαναφέρει το όριο σε περίπου 20 τρισ. δολάρια.

Η «Μεγάλη Ύφεση» έληξε τον Ιούνιο του 2009. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «Fed» δεν έχει ακόμη επαναφέρει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε φυσιολογικά επίπεδα αν και έχουν περάσει οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχει εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού στην οικονομία.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε