.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

9 γεγονότα σχετικά με την απόρριψη

H έρευνα διαπιστώνει ότι η απόρριψη επηρεάζει την ευφυΐα, και πολλά άλλα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά....

Γνωρίζουμε ότι η απόρριψη πονάει πραγματικά, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στην ψυχολογική ευεξία. Αυτό έχει συνέπειες που οδηγούν πολύ μακρύτερα από ένα απλό συναισθηματικό πόνο.

Εδώ είναι τα 10 λιγότερο γνωστά γεγονότα που περιγράφουν τον αντίκτυπο που έχει η απόρριψη για τα συναισθήματα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.

1. Η απόρριψη μεταφέρει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τον πόνο. Οι μελέτες fMRI δείχνουν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε την απόρριψη όπως όταν βιώνουμε τον σωματικό πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η απόρριψη πονάει τόσο πολύ (νευρολογικά). Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας απαντάει παρόμοια με τον φυσικό πόνο.

2. Σε μια μελέτη για τον έλεγχο του πόνου της απόρριψης, -που μιμείται το φυσικό πόνο-, οι ερευνητές έδωσαν σε κάποιους συμμετέχοντες ακεταμινοφαίνη (Tylenol- φάρμακο κατά του πόνου), αφού τους ζήτησαν να θυμηθούν μια οδυνηρή εμπειρία απόρριψης. Οι άνθρωποι που έλαβανTylenol, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο συναισθηματικό πόνο από τα άτομα που πήραν ένα χάπι ζάχαρης.

3. Η απόρριψη σερβίρει μια ζωτική λειτουργία στο εξελικτικό παρελθόν μας. Ο εγκέφαλός μας έχει αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να μας ειδοποιεί όταν ήμαστε σε κίνδυνο απόρριψης.

Είναι τόσο σημαντικό που τραβάει την προσοχή μας, καθώς βιώνουμε την απόρριψη με επώδυνο τρόπο, που μιμείται τον σωματικό πόνο στον εγκέφαλο. Έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διορθώσουμε τη συμπεριφορά μας και κατά συνέπεια, το πιο πιθανό να παραμείνουμε στην ασφάλεια που είχαμε.

4. Ο πόνος της απόρριψης μπορεί να ανακληθεί και να ξαναβιώσουμε και πάλι την εμπειρία του κοινωνικού πόνου πιο έντονα από ό, τι τον σωματικό πόνο.

Η μνήμη από μόνη της δεν θα προκαλέσει σωματικό πόνο, αλλά όταν ξαναζείτε μια οδυνηρή απόρριψη πλημμυρίζετε με τα ίδια συναισθήματα που είχατε εκείνη τη χρονική στιγμή, και το μυαλό σας θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Ο εγκέφαλός μας δίνει προτεραιότητα στις απορριπτικές εμπειρίες, διότι είμαστε κοινωνικά άτομα.

5. Η απόρριψη αποσταθεροποιεί την ανάγκη να ανήκεις κάπου. Όλοι μας έχουμε μια θεμελιώδη ανάγκη. Θέλουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα. Όταν μας απορρίπτουν, η ανάγκη αυτή αποσταθεροποιείται, και με την αποσύνδεση αισθανόμαστε συναισθηματικό πόνο.

Η επανασύνδεση με αυτούς που μας αγαπούν, ή το άνοιγμα προς μια ομάδα που μας εκτιμά και μας αποδέχεται μας κάνει να αισθανόμαστε ισχυροί, και καταπραΰνει το συναισθηματικό πόνο της μοναξιάς, που έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας.

6. Η απόρριψη δημιουργεί κύματα θυμού και επιθετικότητας. Παλαιότερες έρευνες και μελέτες απέδειξαν ότι η απόρριψη κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο για την εφηβική βία, από ό,τι τα ναρκωτικά, η φτώχεια, και οι συμμορίες.

Έχουν δείξει ότι ακόμη και μια ήπια απόρριψη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να γίνουν επιθετικοί σε αθώους περαστικούς, κατά των γυναικών, στο εργασιακό τους περιβάλον, στο σπίτι κλπ.

7. Η απόρριψη στέλνει τον άνθρωπο σε μια αποστολή αναζήτησης καταστροφής της αυτοεκτίμησης. Οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στη ρομαντική απόρριψη ρίχνοντας το σφάλμα στον εαυτό τους, θρηνώντας για την ανεπάρκειά τους, κλωτσώντας και χαστουκίζοντας τον αυτοσεβασμό τους.

Συνήθως η ρομαντική απόρριψη είναι θέμα κακής προσαρμογής και έλλειψη χημείας με τον τρόπο ζωής που θέλουν οι άλλοι.

Υπάρχουν διαφορετικά θέλω, ασυμβίβαστος χρόνος, χωρίς αμοιβαία έλξη και δυναμική. Κατηγορούμε τους εαυτούς μας, και η επίθεση στην αυτοεκτίμηση βαθαίνει τον συναισθηματικό πόνο που αισθανόμαστε καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να ανακάμψουμε συναισθηματικά.

8. Η απόρριψη μειώνει προσωρινά το IQ μας. Σε μια προσπάθεια ανάκλησης και αναβίωσης μιας πρόσφατης εμπειρίας απόρριψης, βρισκόμαστε σε θολό τοπίο. Μια τέτοια σκέψη είναι αρκετή να προκαλέσει τους ανθρώπους σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στα επόμενα τεστ IQ της βραχυπρόθεσμης μνήμης, και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

9. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών τραυμάτων που προκαλεί η απόρριψη. Όπως ο σωματικός πόνος, έτσι και ο συναισθηματικός πόνος της απόρριψης μπορεί να έχει ψυχολογικές, συναισθηματικές, γνωστικές, και αποτυχημένες σχέσεις με πολλά επακόλουθα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της θα πρέπει να πρέπει να βρούμε το αντίδοτο στα ψυχολογικά τραύματα, για να απαλύνουν τον συναισθηματικό πόνο να μειώσουν τον θυμό, την επιθετικότητα, να προστατεύσουν την αυτοεκτίμηση και να σταθεροποιήσουν την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου.


Οι αξιόπιστοι φίλοι μπορεί να βάλουν τέλος στον φαύλο κύκλο του φόβου και της απόρριψης, αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, σκεφτείτε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους και σε όλες.

Δείτε το σαν ένα κομμάτι ζωής που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα γνωρίσετε την σκοτεινή πλευρά του. Έχει όμως την ιδιότητα να δίνει κίνητρο για τη βελτίωσή μας, και να να μας κάνει πιο δυνατούς.


[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε