.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Κλειδώνει ο εναέριος χώρος του Αιγαίου για τον «Ηνίοχο 2017»

Θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη από τις Η.Π.Α, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία....

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα θωρακίσει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου πραγματοποιώντας την άσκηση «Ηνίοχος 2017», η οποία θα διεξαχθεί από την επόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου έως την Παρασκευή 7 Απριλίου. Η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης «Ηνίοχος 2017» θεωρείται σημαντική, λόγω του Τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Για τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας θα δυσκολευτούν πολύ να μπουν στο Αιγαίο, όπως συνηθίζουν να κάνουν, καθώς εντός του FIR Αθηνών θα ασκούνται τρεις από τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου: η Ελληνική, η Αμερικανική και η Ισραηλινή.

Τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα πραγματοποιήσουν πολλά σενάρια, είτε σε μεικτούς σχηματισμούς είτε σε «εθνικούς» σχηματισμούς.

Θα περιλαμβάνουν από προσβολή στόχων εδάφους έως και κατάρριψη εχθρικών μαχητικών, από χαμηλές πτήσεις απόκρυψης έως και ηλεκτρονικό πόλεμο με τη βοήθεια και άλλων μέσων. Οι εναέριοι ανεφοδιασμοί θεωρούνται δεδομένοι.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν τα ελληνικά F-16 block 52 adv και Mirage 2000-5, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος με F-15Ε και F-16 block 60, όπως και το Ισραήλ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με Mirage 2000-9. Η Ιταλία θα έχει περιορισμένο ρόλο και συμμετοχή.

Τα πρώτα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν φθάσει όλα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα θα υπάρξει και συνεργασία με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως γίνεται κάθε φορά στον «Ηνίοχο». Στη θάλασσα λοιπόν θα βρίσκονται φρεγάτες, ΤΠΚ και κανονιοφόροι, σκάφη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία αεροπορική προσβολή την οποία θα επιχειρήσουν τα «εχθρικά» αεροσκάφη.

Να σημειωθεί πώς μέχρι και σήμερα, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποιούν την άσκηση «Αστραπή».

Ο «Ηνίοχος 2017» θα διεξαχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών, από το ανατολικό Αιγαίο μέχρι την βόρεια Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι και την δυτική Ελλάδα. Πέρυσι οι Αρχηγοί ΓΕΑ της Ελλάδας και του Ισραήλ πέταξαν μέχρι και το Καστελόριζο συμμετέχοντας σε ένα τμήμα της άσκησης με σενάριο της απόκρουση εναέριας εισβολής.

Η άσκηση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, πώς η Ελλάδα συνεργάζεται με τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου και τις φιλοξενεί στο Αιγαίο.

[Πηγή]

 Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε