.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Φιλόλογοι προς Υπ.Παιδείας: Τα πλήγματα στα Αρχαία είναι ήδη πολλά

Νέα έκκληση των φιλολόγων προς την κυβέρνηση να πάρει πίσω την κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών....

Στην νέα της επιστολής προς τον Υπουργό Παιδείας, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων αποτιμά τις ήδη μεγάλες παρεμβάσεις - πλήγματα που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών:

1) Καταργήθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου από την Γ΄ Λυκείου, ενός κειμένου που διδάσκεται αδιαλείπτως στην Εκπαίδευση. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι η πλήρης αποξένωση των μαθητών από τις αξίες της δημοκρατίας και του ορθού πολιτικού βίου που εκφράζονται στο μοναδικό αυτό κείμενο.

2) Ελαττώθηκε κατά μία ώρα την εβδομάδα η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

3) Αφαιρέθηκε το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου, απόφαση που επιφέρει την χαριστική βολή στα Αρχαία Ελληνικά, αφού είναι πανθομολογούμενο ότι η κατάργηση της εξέτασης ενός μαθήματος εξαφανίζει το ενδιαφέρον του μαθητή προς αυτό.

Τελειώνουν έτσι οι μαθητές το Γυμνάσιο χωρίς ουσιαστική γνώση της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας και των σταθερών αξιών που εκφράζουν τα κλασσικά κείμενα.

4) Στην Α΄Λυκείου ανατράπηκε πλήρως η αντιστοιχία των διδασκομένων κειμένων από το πρωτότυπο και από μετάφραση, που ίσχυε μέχρι πρό τινος: μειώθηκε δραματικά η διδασκαλία κειμένων από το πρωτότυπο με αντίστοιχη αύξηση κειμένων από μετάφραση.

Για παράδειγμα, στον Ξενοφώντα οι 48 παράγραφοι του πρωτοτύπου μειώθηκαν σε 24 και οι 23παράγραφοι που διδάσκονταν από μετάφραση αυξήθηκαν σε 47.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε