.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Κίνδυνος επεισοδίου στο Αιγαίο!

Συσκέψεις σε ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο!
Πιθανό ένα μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο ως αντίποινα της Τουρκίας από τη μη έκδοση των «8»....

Συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας φέρονται να έχουν γίνει προκειμένου να αξιολογηθεί η πιθανή αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει του «8» Τούρκους στρατιωτικούς.

Να σημειώσουμε πώς χθες, με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έσπευσε να μιλήσει για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Και ο λόγος είναι προφανής. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε αναδείξει το θέμα σε μείζονος σημασίας για την χώρα του, σε μία προσπάθεια να καταστείλει τους όποιους ενεργούς πυρήνες εναντίον του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου και επιθυμούσε την παραδειγματική τιμωρία των «8» που τόλμησαν να αυτομολήσουν στην «εχθρική» Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του τουρκική υπουργείου Εξωτερικών και οι δηλώσεις σε υψηλούς τόνους που αναμένει η κυβέρνηση να υπάρξουν από την Τουρκία και τις επόμενες ημέρες αποσκοπούν στο να εμπλέξουν την Ελλάδα στην «υπόθαλψη τρομοκρατών». Άλλωστε έχει χαρακτηρίσει έτσι τους στρατιωτικούς που χθες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει.

Το σημαντικό ωστόσο είναι τώρα τι είδους αντίδραση μπορεί να υπάρξει από την Τουρκία για την απόφαση αυτή. Σίγουρα μία κρίση στο Αιγαίο είναι μία πιθανή εκδοχή, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο Πεντάγωνο από επιτελείς. Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει δώσει δείγματα γραφής που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της.

Συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά οπλισμένων τουρκικών μαχητικών και αύξηση του αριθμού των εμπλοκών με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι στοιχεία που δείχνουν ότι η Άγκυρα διατηρεί την ένταση. Υπήρξαν μάλιστα τις ημέρες που πέρασαν και ναυτικά επεισόδια κυρίως στα Ίμια, αλλά και ύποπτες κινήσεις στη νήσο Παναγιά που έχει στοχοποιήσει η Τουρκία.

Δόθηκε λοιπόν εντολή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκε και η ετοιμότητα, αλλά και ο βαθμός επιτήρησης των ελληνικών συνόρων. Η Τουρκία από γινάτι και μόνο μπορεί να προκαλέσει αν πάσα στιγμή κλιμάκωση ή και «θερμό επεισόδιο» αν και βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω των εσωτερικών προβλημάτων και του εγκλωβισμού της στη Συρία. Αυτό όμως για κάποιους αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ενδεχομένως η Τουρκία να προκαλέσει αντίποινα στην περιοχή της Κύπρου ή να τορπιλίσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, αν και είναι βέβαιο πώς μετά και τα όσα υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες Τούρκοι αξιωματούχοι το θέμα για ακόμη μία φορά παραπέμπεται στις καλένδες. Μόνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτός που πιστεύει ακόμη πώς το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του.

Ένας άλλος κίνδυνος για την Ελλάδα, και όπως επισήμαναν και γερμανικά ΜΜΕ σε χθεσινά τους δημοσιεύματα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8» είναι η Τουρκία να ανοίξει τις στρόφιγγες των μεταναστευτικών ροών και να «πνίξει» τα ελληνικά νησιά που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους μετανάστες.

Είναι μία μόνιμη απειλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία, αλλά προφανώς μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν το έχει πράξει για να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο (και με την ΕΕ). Σημειώνεται πώς στις 2 Φεβρουαρίου πηγαίνει στην Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το μεταναστευτικό, καθώς και η ίδια «καίγεται» λόγω των εκλογών που έρχονται στη Γερμανία.

Όσο όμως ο καιρός θα βελτιώνεται τόσο αυξάνονται οι φόβοι πώς η Τουρκία θα ανοίξει τις «πόρτες» απελευθερώνοντας μερικές χιλιάδες ακόμη μετανάστες από τα εκατομμύρια που έχει στα τουρκικά παράλια μόνο και μόνο για να προκαλέσει ζημιά στον ελληνικό τουρισμό, βλέποντας και τον δικό της να έχει διαλυθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική Ερντογάν.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε