.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ' όλο τον κόσμο

Κάθε λαός έχει τις δικές του πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις. Κάποιες από αυτές είναι όμορφες, άλλες είναι αστείες και κάποιες άλλες....
εντελώς περίεργες. Ας δούμε μερικές:

Δανία
Οι Δανοί κρατάνε όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, για να τα ρίξουν πάνω στις πόρτες των φίλων και συγγενών τους. Ένα ακόμα έθιμο θέλει τους Δανούς να ανεβαίνουν πάνω σε καρέκλες και κυριολεκτικά να πηδάνε από αυτές μέσα στη νέα χρονιά, για καλή τύχη.

Εκουαδόρ
Τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι του Ισημερινού καίνε ένα σκιάχτρο γεμάτο από χαρτί. Επίσης, καίνε τις φωτογραφίες της προηγούμενης χρονιάς, για καλή τύχη.

Ισπανία
Στην Ισπανία, αν καταφέρεις να χωρέσεις 12 σταφύλια στο στόμα σου τα μεσάνυχτα, θα έχεις καλή τύχη για όλο τον επόμενο χρόνο.

Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, οι κάτοικοι πιστεύουν πως όλα τα πράγματα (φαγητά, ρούχα, κλπ) πρέπει να έχουν στρόγγυλο σχήμα, για να αντιπροσωπεύουν τα νομίσματα και να φέρουν πλούτο.

Νότια Αμερική
Σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το χρώμα του εσωρούχου που θα φορέσεις, θα καθορίσει τη ζωή σου για την νέα χρονιά. Κόκκινο εσώρουχο σημαίνει ότι θα βρεις αγάπη, το χρυσό σημαίνει πλούτο, και το λευκό συμβολίζει την ειρήνη.

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες 108 φορές, επειδή λέγεται πως αυτό φέρνει καθαρότητα. Επίσης, θεωρείται καλό το να χαμογελάς την ώρα που αλλάζει η χρονιά, ώστε να έχεις καλή τύχη για όλο το επόμενο έτος.

Τσουμπιβίλκας, Περού
Κάθε χρόνο, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, οι κάτοικοι της επαρχίας Τσουμπιβίλκας του Περού, άντρες και γυναίκες, λύνουν τις διαφορές τους με γροθιές, έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς κακία προς τον συνάνθρωπό τους.

Ελβετία
Οι Ελβετοί γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά ρίχνοντας παγωτό στο έδαφος.

Ρουμανία
Οι Ρουμάνοι ρίχνουν τα νομίσματά τους στο ποτάμι, για καλή τύχη. Επίσης, προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αγελάδες τους. Αν το καταφέρουν, τότε θα έχουν κακή τύχη για όλη τη χρονιά.

Πουέρτο Ρίκο
Σε κάποια μέρη του Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι ρίχνουν κουβάδες με νερό από τα παράθυρά τους, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Βέλγιο
 Εκτός από τους ανθρώπους, οι Βέλγοι εύχονται Καλή Πρωτοχρονιά και στις αγελάδες τους.

Βολιβία
 Όπως στην Ελλάδα έχουμε την βασιλόπιτα, έτσι και στη Βολιβία, κατά την Πρωτοχρονιά, βάζουν ένα νόμισμα στην πίτα τους και σε όποιον τύχει το κομμάτι με το φλουρί, θα έχει καλή τύχη για όλη τη νέα χρονιά.

Γαλλία
Κάθε Πρωτοχρονιά, οι Γάλλοι τρώνε μια στοίβα από τηγανίτες.

Κολομβία
 Οι Κολομβιανοί κουβαλούν μαζί τους όλη τη μέρα βαλίτσες, για να είναι η νέα χρονιά γεμάτη από ταξίδια.

Ταϊλάνδη
Εκτός από το να μπουγελώνονται, οι Ταϊλανδοί, επίσης, πασαλείφουν ο ένας τον άλλο με ταλκ.

Χιλή
Οι Χιλιανές οικογένειες περνούν τη νύχτα στο νεκροταφείο, για να είναι κοντά στους αποθανόντες αγαπημένους τους ανθρώπους.

Ιρλανδία
Οι Ιρλανδοί ρίχνουν ψωμί στους τοίχους για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Νότια Αφρική
 Σε κάποια μέρη της Νότιας Αφρικής, οι κάτοικοι ρίχνουν τα έπιπλά τους έξω από τα παράθυρα.

Ρωσία
Στη Σιβηρία, οι Ρώσοι πηδούν σε παγωμένες λίμνες κρατώντας κορμούς δέντρων.

Φινλανδία
 Οι Φινλανδοί προβλέπουν τι τους επιφυλάσσει ο νέος χρόνος, ρίχνοντας λιωμένο μέταλλο σε ένα κουβά με νερό και ερμηνεύοντας το σχήμα που θα πάρει το μέταλλο.

Παναμάς
 Στον Παναμά καίνε ομοιώματα γνωστών και διάσημων ανθρώπων, για να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με καλή τύχη.

Σκωτία
 Στη Σκωτία, ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού τη νέα χρονιά, θα πάρει ένα δώρο για καλή τύχη.

Εσθονία
 Την Πρωτοχρονιά, οι Εσθονοί τρώνε 7 φορές, για να διασφαλίσουν την αφθονία για όλη την χρονιά.

[Πηγή] 

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε