.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελληνίδα που αναπτύσσει μεθόδους για την ευκολότερη ανίχνευση του καρκίνου

Η Ειρήνη Γεωργακούδη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts....

Εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας οπτικής τεχνικής που σκοπό έχει να κάνει την εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πιο εύκολο, γρήγορο, και ακριβή.

Η μέθοδός της περιλαμβάνει ένα μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης που καθιστά πιθανή την ακαριαία οπτικοποίηση και ανάλυση ξεχωριστών κυττάρων χρησιμοποιώντας οπτικούς παλμούς μεγάλων ταχυτήτων.

Το μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης, του οποίου η μεγέθυνση είναι κατά πολύ ισχυρότερη από αυτή που έχει ένα κολποσκόπιο, χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο.

«Αντί να ελέγχουμε την επιφάνεια του τραχήλου σε μεγέθυνση 6 με 15 φορές, το κάνουμε σε μεγέθυνση 25 με 60 φορές, οπότε μπορούμε και σχηματίζουμε σαφή εικόνα για τα κύτταρα», αναφέρει.

Η ομάδα της κ. Γεωργακούδη τον Νοέμβριο του 2016 χρησιμοποίησε μια εξελιγμένη μη επεμβατική τεχνική, την Πολυφωτονική Μικροσκοπία, για να κάνει πρωτοποριακή διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Η μέθοδος για πρώτη φορά παρατηρεί τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων, διακρίνοντας έτσι τον υγιή από τον καρκινικό ιστό.

Έχει λάβει πολλά γνωστά βραβεία και έχει τιμηθεί για την διακεκριμένη δουλειά της.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε