Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μήνυμα Γερμανών μαθητών: Τα Αρχαία Ελληνικά είναι κουλ!

Σε περίπου 200 σχολεία στη Γερμανία ακόμα και σήμερα διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά, την ώρα που στην Ελλάδα καταργούνται από το επίσημο κράτος....

Για τους καθηγητές τα αρχαία είναι μέσον πολιτικής αγωγής των παιδιών, για τους μαθητές απλά κουλ, σχολιάζει η Deutsche Welle.

H Μελίσα, η Αγλαΐα, ο Κρίστιαν, η Κόζιμα, η Φελίτσιτας, ο Κόνραντ είναι κάποια από τα παιδιά που επιλέγουν Αρχαία Ελληνικά.

Εξηγούν στην DW, γιατί τα επέλεξαν:

Μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λες ότι έμαθα αρχαία Ελληνικά από το να λες ότι έμαθα γαλλικά. Φαίνεσαι πιο έξυπνος, όταν λες πως μαθαίνεις αρχαία Ελληνικά.

Μαθαίνεις πολλά για τη ζωή. Μαθαίνεις από που προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την ιστορία.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες νομίζω ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την δημοκρατία.

Πιστεύω ότι τα αρχαία Ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό.

Εγώ μαθαίνω αρχαία Ελληνικά γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις από που προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες.

Τα περισσότερα σχολεία που διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά βρίσκονται στην Βαυαρία και την Βάδη - Βυρτεμβέργη ενώ ο αριθμός των μαθητών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 συνολικά.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το γυμνάσιο Μπετόβεν στη Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία ελληνικά.

Μάλιστα κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας αλλά και ουσίας των κειμένων.

Στην Ελλάδα, όλα αυτά θεωρούνται οπισθοδρομικά από δήθεν «προοδευτικούς», οι οποίοι προωθούν το σκοτάδι παρά την γνώση.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε