.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Συγκεκριμένοι τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Ποιές τεκμηριωμένες στρατηγικές πραγματικά λειτουργούν;
Πριν εξετάσουμε τους διάφορους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη μας, είναι σημαντικό να....
διευκρινισθεί ο κύριος στόχος μας.

Ποιό είναι το κύριο κίνητρό μας στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη μνήμη μας; Θέλουμε να ελαχιστοποιηθεί η λήθη, ή να βελτιώσουμε τη χωρητικότητα της μνήμης μας;

Μήπως ο πραγματικός λόγος είναι η διατήρηση της ταυτότητά μας;

Η μνήμης μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική υγεία μας, το βαθμό της προσοχής και την πρόθεσή μας. Η προσοχή είναι το πόσο καλά μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας εστίαση, ενώ ο στόχος είναι να συμμετάσχουμε σε αυτό που έχουμε επικεντρωθεί, με συνειδητή βούληση.

Εξετάστε ένα παράδειγμα σχετικά με την πρόθεση και την προσοχή. Το παγκόσμιο ρεκόρ παιχνιδιού σκάκι ανάδειξε νικητή τον George Koltanowksi στο Εδιμβούργο της Σκωτίας το 1937.

Έπαιξε με δεμένα τα μάτια ταυτόχρονα με 34 παίκτες. Κέρδισε 24 παιχνίδια και είχε 10 ισοπαλίες, ενώ ποτέ δεν έβλεπε την σκακιέρα. Σύμφωνα με την "νεκρολογία" του στους New York Times, η σύζυγός του Leah, δήλωσε ότι η μνήμη του ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε να θυμηθεί να φέρει ένα καρβέλι ψωμί στο σπίτι από την αγορά!

Ενώ ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές νοητικές ικανότητες, εκπαίδευσης και κινήτρων φαίνεται ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική παραγωγικότητα και την επίτευξη μας.

Συχνά, έχουμε το δικό μας τρόπο να επιτρέπουμε την τεμπελιά, την αδράνεια ή τους περιβαλλοντικούς περισπασμούς να μας κρατούν μακριά από την επιτυχία.

Από άποψη ανατομίας του εγκεφάλου δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους των περιοχών του εγκεφάλου και της πνευματικής ικανότητας. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο, αλλά δεν έχουν αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.

Τα καλά νέα είναι ότι το μυαλό μας μπορεί να ανταποκριθεί πρόθυμα στις νέες προκλήσεις, ειδικά όταν πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Mayo Clinic, διαπίστωσε ότι μετά από 8 εβδομάδες εξάσκησης με έξι ασκήσεις μνήμης, όπως η διάκριση σε ήχους μεταβολής του βήματος, μια ομάδα από υγιείς ενήλικες 65 ετών και άνω βελτίωσαν την ταχύτητα της συνολικής επεξεργασίας του εγκεφάλου τους.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στην ακουστική επεξεργασία του εγκεφάλου, οι βελτιώσεις στην ταχύτητα και την ακρίβεια παρατηρήθηκαν με την προσοχή και τη μνήμη. Το μέγεθος των αποτελεσμάτων ήταν εντυπωσιακό.

Το σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι ότι οι ενήλικες άνω των 65 ετών μπορούσαν να βελτιώσουν τις γνωστικές ικανότητες και η βελτίωση γενικεύθηκε με καθημερινή επίλυση προβλημάτων και την εκπλήρωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Και πάλι το κλειδί είναι το κίνητρο, η κατάρτιση και η πίστη ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.

Η ανάμνηση ονομάτων

Η θύμηση έχει δύο αντίθετα κριτήρια. Πόση προσπάθεια χρειάζεται να ανακτήσουμε, και να ασκήσουμε τη μνήμη στον ελάχιστο χρόνο μάθησης.

Αν θέλουμε πραγματικά να θυμηθούμε το όνομα κάποιου, πρώτα πρέπει να έχουμε την πρόθεση να θυμηθούμε το όνομα . Στη συνέχεια, πρέπει να δώσουμε προσοχή στο όνομα του ατόμου και να είστε σίγουροι ότι το ακούσατε σωστά.

Όταν πέφτει η γνωστική μπάλα τη συγκεκριμένη στιγμή, το μυαλό μας πολλές φορές δεν είναι στην ίδια ταχύτητα και συχνότητα με τον άλλο συνομιλητή μας, είτε επειδή έχουμε αποσπάσει την προσοχή μας στα όμορφα μάτια του, ή μας ενδιαφέρουν άλλες λεπτομέρειες.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας βάζει ένα όπλο στο κεφάλι σας και σας λέει: "Σε τριάντα λεπτά πρόκειται να σας ρωτήσω το όνομα αυτού του προσώπου και αν δεν μπορείτε να το ανακαλέσετε τραβάω τη σκανδάλη."

Με αυτό το κίνητρο σχεδόν όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα ενός ατόμου. Αλλά εμείς σπάνια βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ξεγελιόμαστε με τη σκέψη ότι πραγματικά θα θυμηθούμε το όνομα.

Μια άλλη βασική στρατηγική είναι να επαναλάβουμε το όνομα του ατόμου αμέσως μόλις το ακούσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το όνομα τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Δημιουργήστε νέες εμπειρίες

Ο εγκέφαλός μας διεγείρεται από τις νέες εμπειρίες, και γι 'αυτό πρέπει να προσέχουμε τις κρυμμένες λεπτομέρειες. Οι συνήθειες μας επιτρέπουν να γλιστρήσουμε σε ένα οικείο πλαίσιο όπου τα ανταλλακτικά τους εαυτού μας πάνω σε μια αναγκαία και επείγουσα κατάσταση προσαρμόζονται και ασχολούνται με την αβεβαιότητα.

Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις συνήθειές μας με περιστατικά που σπάζουν τη μονοτονία, και τονώνουν την ανάπτυξη των διασυνδέσεων του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλός μας έχει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, που το καθένα συνδέεται με άλλους 10.000 νευρώνες. Ως μεμονωμένα νεύρα πεθαίνουν και φυτρώνουν νέες συνδέσεις, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα του νευρικού δικτύου.

Ο εγκέφαλός μας κυριολεκτικά μεγαλώνει με την εμπειρία και ορισμένα πράγματα που κάνουμε μπορεί να διεγείρουν και να ενεργοποιήσουν σημαντικά το μυαλό μας.

Σε ένα ταξίδι ο χρόνος φαίνεται να τρέχει. Εάν κρατήσετε σημειώσεις του ταξιδιού, μπορείτε να τις αξιολογήσετε όταν επιστρέψετε από το ταξίδι και τότε θα βιώσετε τη χαρά της ολοκληρωμένης μνήμης του ταξιδιού.

Με τη δημιουργία νέων εμπειριών διεγείρεται ο εγκέφαλος και μια ουσία που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας προερχόμενος από τον εγκέφαλο ή το BDNF.

Άλλα πράγματα που διεγείρουν το BDNF περιλαμβάνουν την άσκηση και την κατανάλωση κουρκουμίνης, (Ινδικού tumeric μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στο κάρυ).

Το BDNF είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και βοηθά τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να συνδεθούν. Τα επίπεδα BDNF είναι χαμηλά στη νόσο του Alzheimer και τη νόσος του Huntington, όπου το γενετικό ελάττωμα φαίνεται να οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα BDNF. Η τόνωση BDNF είναι μέρος της βιοχημικής υποστήριξης των στρατηγικών συντήρησης της μνήμης και της βελτίωσής μας.

Τι πρέπει να κάνουμε για την τόνωση του BDNF;

Ίσως ένα χρήσιμο πρώτο βήμα είναι να κάνουμε περιστασιακές μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε την οδήγηση στην εργασία χρησιμοποιώντας διαφορετικές διαδρομές ή να καθίσετε σε διαφορετική θέση στην τραπεζαρία, ή καθίστε σε διαφορετική θέση για να παρακολουθήσετε τηλεόραση.

Οι νέες κοινωνικές δραστηριότητες δημιουργούν μια σειρά από νέες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Το κλειδί είναι διαπροσωπική επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Χρησιμοποιήστε το κινητό σας όχι για να στείλετε ένα e-mail αλλά για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα συζήτησης που σας ενδιαφέρει ή μια ομάδα μελέτης ενός βιβλίου. Πηγαίνετε στην τράπεζα και συνομιλήστε με την ταμία και μην πάτε στην απρόσωπη Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή.

Εξετάστε τη διδασκαλία και ομιλία με τους άλλους για θέματα που γνωρίζετε.

Με τη διδασκαλία οργανώνετε τις πληροφορίες, και τονώνει σημαντικά τη διάνοιά σας.

Ίσως μπορείτε να μοιραστείτε ένα χόμπι ή μια δεξιότητα, να γίνετε εθελοντής, ή να καθοδηγήσετε μια αθλητική ομάδα, να γίνετε σύμβουλος σε ένα τοπικό ή εθνικό οργανισμό, ή να διαβάσετε βιβλία στα παιδιά σε ένα σχολείο ή σε μια δημόσια βιβλιοθήκη.

Όποια και αν είναι η πνευματική ή σωματική σας ενασχόλιση φροντίστε να την απολαμβάνετε. Οι καινούριες εμπειρίες αποτυπώνονται πολύ καλύτερα στο μυαλό

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε