.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Νέα Γιάλτα από Πούτιν και Τραμπ διαμοιράζει την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής

Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία στην Ρωσική ζώνη!
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω μεσαζόντων συζητούν και σύμφωνα με ειδικούς έχουν ενδεχομένως....
συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό, για το μερίδιο της πολιτικής επιρροής τους στην Ευρώπη αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές από τον Σερβικό τύπο.

Οι δύο ηγέτες έχουν πλήρη συντονισμό και ταύτιση απόψεων σε θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Είναι σε συμφωνία για την Ευρώπη και ειδικά για τα Βαλκάνια , εκτός από το θέμα της Συρίας, της Μέσης Ανατολής, της Ουκρανίας και της Κίνας.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι για την Ρωσία κύρια «ζώνη τεραστίου ενδιαφέροντος», εκτός από την Ουκρανία είναι η Σερβία, η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, και η ΠΓΔΜ, αναφέρει το άρθρο !

Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από τον Τραμπ το δικό του μερίδιο σύμφωνα με την παρούσα στρατιωτική δύναμη του και την συμμετοχή του στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, θέλοντας να επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας ειδικά στα Βαλκάνια για ιστορικούς και θρησκευτικούς λόγους .

Ο Πούτιν φέρεται να επέλεξε ως ζώνη επιλογής του, την Ουκρανία, τη σερβική δημοκρατία της Βοσνίας , την Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο για πάρα πολλούς λόγους και αιτίες .

Η Μόσχα είναι εξαιρετικά ανήσυχη και θέλει να είναι ο βασικός «παίκτης» στα Βαλκάνια επιδιώκοντας πολιτική, οικονομική ασφάλεια στην περιοχή, η οποία αποτελεί προπύργιο της ορθοδοξίας για την ίδια .

Ο Τραμπ τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχικές αντιδράσεις και το δημοσίευμα , δεν έχει τίποτα εναντίον αυτής της διχοτόμησης …το μόνο πράγμα που για αυτόν είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη, είναι τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Πούτιν όμως ζητά από τους Αμερικανούς συναδέλφους του , ως ένδειξη καλής θέλησης και ειλικρινής φιλίας να αποσυρθούν αμέσως όλα τα επιθετικά όπλα του ΝΑΤΟ από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, αλλά ο Τραμπ δεν το κάνει αποδεκτό προς το παρόν … για πολλούς λόγους ενδεχομένως ίσως και για εσωτερική κατανάλωση .


Σέρβοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Πούτιν και Τραμπ διαπραγματεύονται ήδη μια νέα Γιάλτα , όπως έπραξαν οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ το 1945, με την μεσολάβηση του Κίσινγκερ ο οποίος δρα παρασκηνιακά ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Άλλος Σέρβος αμυντικός αναλυτής εκτιμά ότι παρά την χαλάρωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών , δεν θα αποσυρθεί εντελώς η αμερικανική επιρροή από τα Βαλκάνια, αλλά θα επιτραπεί στις χώρες της περιοχής να ανοίξει ο «χώρος» για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας τους, για να μην πέσουν ενδεχομένως στα «χέρια των Γερμανών και της ΕΕ» , κάτι που επιδιώκει πλέον και η Ουάσιγκτον.

«Χώρες όπως η Κροατία και η Αλβανία δεν επιθυμούν φυσικά την ρωσική επιρροή και θα παραμείνουν στην αμερικανική «ομπρέλα ασφαλείας» . Αλλά οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να ξαναγεννηθούν», υπογραμμίζει ο A. Cvijanovic.

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Boško Jakšić πιστεύει ότι οι συνθήκες για μια συνάντηση του Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου για να συζητήσουν την κατανομή των ζωνών επιρροής στην Ευρώπη οι οποίες παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, δεν είναι της άμεσης προτεραιότητά τους.

Η ουσία είναι ότι εάν δεν υλοποιηθεί άμεσα μια νέα Γιάλτα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο Γ’ παγκόσμιο πόλεμο λόγω σύγκρουσης τεραστίων συμφερόντων στην περιοχή.

Το θέμα από ρωσικής πλευράς όντως αφορά την Ελλάδα , την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ , διότι πολύ απλά ο αγωγός φυσικού αερίου Turk Stream πρέπει να περάσει δια μέσω των χωρών αυτών για την Ευρώπη, αλλιώς θα μείνει εντελώς ανεκμετάλλευτος.

Υπενθυμίζουμε το τεράστιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους λιμένες της Θες/νικλης και της Αλεξανδρούπολης για τον ίδιο ακριβώς λόγο .

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι «ρωσικοί σιδηρόδρομοι πέρασαν στην δεύτερη φάση ου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση .

Η ρωσική κρατική εταιρεία ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η ελληνική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti , επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ.

Κακά τα ψέματα σε καμία των περιπτώσεων ειδικά εάν οι Ρώσοι , εφόσον συμφωνήσουν με τον Τραμπ και επενδύσουν στην Ελλάδα , δεν πρόκειται να μην στηρίξουν και στρατιωτικά το σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης το οποίο «βλέπει» σε Μεσόγειο και Σουέζ.

Όσο για το μοίρασμα των ζωνών επιρροής απομένει να το δούμε και στην πράξη αυτά που αναφέρει ο σερβικό άρθρο.

Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
(Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ)

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε