.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Η δύναμη της σιωπής

Μήπως υποτιμούμε τη δύναμη της σιωπής;;; Ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια υπάρχει η διέξοδος της σιωπής....

Κλείστε τα μάτια, και απομονώστε τον έξω κόσμο. Είστε εσείς, η ψυχή και το μυαλό σας.
Ακόμη και έτσι ακούγονται ήχοι, και εναλλάσσονται εικόνες που συγχρονίζονται με το ρυθμό της σκέψης μέσα σας.

Η σιωπή είναι μία πολύ υποτιμημένη πηγή δύναμης. Με τη σιωπή μπορούμε να ακούσουμε όχι μόνο αυτά που λέγονται, αλλά και αυτά που δεν λέγονται. Σχεδόν πάντα υπάρχει μεγαλύτερη ουσία κάτω από την επιφάνεια αυτών που λένε οι άνθρωποι.

Πίσω από τις λέξεις κρύβονται θέματα που δεν θέλουν να αποκαλύψουν και να μοιραστούν, ή ίσως είναι πολύ απαράδεκτες για να τις δημοσιοποιήσουν.

Μπορούμε να τα ακούσουμε όλα αυτά -και περισσότερα- όταν παραμένουμε σιωπηλοί, και ίσως είναι ευκολότερο να φτάσουμε στην αλήθεια. Μπορούμε να αισθανθούμε την ουσία πίσω από το θόρυβο, κι όταν αποφασίζουμε να μιλήσουμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε με ακρίβεια τη θέση μας.

Η κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι, δείχνει προθυμία να μάθουμε την οπτική γωνία των άλλων, και μετά δηλώνουμε τις αλλαγές στην άποψή μας, οι οποίες προήλθαν από την κατανόηση των απόψεών τους.

Οι λέξεις πολύ συχνά προκαλούν «παρεμβολές» στην επικοινωνία. Η σιωπή μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε πραγματικά.

Οι άνθρωποι θέλουν όσο τίποτα άλλο να μπορούν να ακουστούν και να νιώσουν ότι μπορεί κάποιος να τους καταλάβει. Σε εξωφρενικές καταστάσεις και παραλογισμό, κανονικά θα αντιδρούσατε με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική.

Αν δοκιμάσετε να μη μιλήσετε, θα έχετε την ευκαιρία να επεξεργαστείτε καλύτερα τι συμβαίνει. Συνήθως προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους διαφωνώντας. Η διαφωνία όμως δεν αλλάζει την οπτική γωνία του άλλου – το πιθανότερο είναι να τον κάνει ακόμα πιο αδιάλλακτο.

Πολλές φορές η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση σε κακεντρεχή σχόλια, και μια απάντηση ίσως να είναι ότι χειρότερο σε μια τεταμένη στιγμή και να πληγώσει τον άλλον.

Ειδικά όταν πρόκειται για μια παρορμητική απάντηση που προέρχεται από τον εκνευρισμό ή δυσφορία με άλλο άτομο. Είναι καλύτερη η σιωπή όταν με αυτή τη συμπεριφορά μπορείς να βοηθήσεις ένα άτομο που πρέπει να αλλάξει.

Μη δικαιολογείτε τη στάση σας, και προσπαθήστε να μη δίνετε αξία σε άτομα που προσπαθούν να σας παγιδεύσουν με μια συζήτηση, ή να σας ταπεινώσουν. Σε αυτή την περίπτωση η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση. Τα άτομα που έχουν κακόβουλα κίνητρα, μπορούν να σας μπλέξουν σε μια διαμάχη.

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε αυτό που θέλεις να πείς, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο να παραμείνεις σιωπηλός. Ο αυτοέλεγχος δείχνει πόσο συγκροτημένοι είστε και κατά πόσο μπορείτε να έχετε έλεγχο των παρορμήσεών σας, με τη δύναμη της σιωπής, καλών σκέψεων, και αισθημάτων.

Όταν κατανοήσετε και βιώσετε τη δύναμη της σιωπής θα γίνετε πιο δυνατός. Τότε θα είστε σε θέση να βιώσετε την εσωτερική γαλήνη, και μπορείτε να τη δώσετε και στους άλλους.

Η ικανότητα να ακούς τον άλλον θεωρείται μεγάλη αρετή. Οι πληροφορίες, και τα εξωτερικά ερεθίσματα που μας δίνουν οι άλλοι είναι βασική προϋπόθεση και πολύτιμος χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να εκφράσετε τις απόψεις σας σκεφτείτε αν είναι προτιμότερο να πάρετε τις πληροφορίες που δίνει ο άλλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Τις δικές σας απόψεις τις γνωρίζετε.

Μήπως πρέπει να ανακαλύψετε και άλλες λύσεις και προοπτικές που έχει ο άλλος να σας προσφέρει; Όταν διαρκώς μιλάτε και δείχνετε αδιαφορία για όσα οι άλλοι θέλουν να σας πουν κινδυνεύετε να χάσετε ένα μεγάλο όπλο.

Τη γοητεία της σκέψης σας.

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε