Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

O Elon Musk αποκάλυψε το σχέδιο αποικισμού του Άρη - video

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας τεχνολογίας Elon Musk, είπε ότι η εταιρεία του διαστημικών μεταφορών, SpaceX, θα κατασκευάσει ένα σύστημα....
πυραύλων ικανή να αναλάβει αποικισμό ανθρώπων στον Άρη και την υποστήριξη μιας μόνιμης πόλης στον κόκκινο πλανήτη.

«Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας», είπε σε ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, που είχε μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση και παρακολούθησαν πάνω από 100.000 άνθρωποι. "Μπορούσε να πάμε"

Ο Musk περιέγραψε τα σχέδια του για την αποστολή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στον Άρη και να δημιουργήσουν μια αυτοσυντηρούμενη πόλη εκεί. Είπε ότι αναμένει τους ανθρώπους για να πάνε στον  Άρη μέσα σε μια δεκαετία, και περιέγραψε τέσσερις προϋποθέσεις για ένα νέο στόλο πυραύλων που θα ταξιδεύουν στον Άρη περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν ο Άρης και η Γη θα έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο.


Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, οι πύραυλοι θα πρέπει να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμοι, να ανεφοδιάζονται καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και να μπορούν να παράγουν καύσιμα στον Άρη.

Επειδή η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, και προηγούμενες αποστολές έχουν εντοπίσει πάγο, ο Μασκ υποστηρίζει πως θα μπορεί να παραχθεί εκεί μεθάνιο, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Κεντρικό ρόλο στην ομιλία του είχε μία αναπαράσταση σε βίντεο ενός τεράστιου διαστημοπλοίου και ενός πυραύλου, που θα μεταφέρουν τους αποίκους στον προορισμό τους.


Ένα στοιχείο που δεν ξεκαθάρισε πάντως είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αναφέροντας απλώς πως θα προέλθει από μία «μεγάλη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Πρόσθεσε επίσης ότι το κόστος ανά αστροναύτη θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά, για να γίνει πραγματικότητα ο εποικισμός.

Αυτή τη στιγμή, ο ίδιος εκτιμά πως το ταξίδι στον Άρη θα κόστιζε 10 δισ. δολάρια ανά άτομο. Ο στόχος του είναι να μειώσει αυτό το ποσό στις 200.000. Πάντως, όπως σημείωσε, το μοναδικό προσωπικό του κίνητρο είναι να κάνει τη ζωή «διαπλανητική».

Η ομιλία του μεγιστάνα έγινε λίγες εβδομάδες μετά το σοβαρό ατύχημα της SpaceX, κατά το οποίο ένας μη επανδρωμένος πύραυλος και το φορτίο του καταστράφηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη απογείωση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος λίγες ημέρες αργότερα, πρόκειται για «την πιο δύσκολη και περίπλοκη αποτυχία που είχαμε στα 14 χρόνια ύπαρξης της SpaceX».



Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η αποτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα της εταιρείας, λόγω των φιλοδοξιών του ιδρυτή της.

Ωστόσο, η έκρηξη δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσο η SpaceX μπορεί όντως να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά εφοδίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, «πόσω μάλλον την αποστολή ανθρώπων στον Άρη», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Για υπότιτλους: Γραναζάκι ~ Υπότιτλοι ~ Αγγλικά ~ Υπότιτλοι ~ Αυτόματη μετάφραση ~ Επιλογή γλώσσας


RT

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε