Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΡΙΑΣΤΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ!

Ενώ ο Ερντογάν βαυκαλίζεται με την πλήρη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολης σε Μουσουλμανικό τέμενος, σαν χάρτινοι πύργοι....
θα καταρρεύσουν οι τέσσερεις μιναρέδες της από μια πρώτη σεισμική δόνηση.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης, Reşat Oyguç, ο οποίος δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι σε ένα επόμενο σεισμό που αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, οι τέσσερεις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα καταρρεύσουν αμέσως.

Στο συμπέρασμα αυτό, δηλαδή ότι οι τέσσερεις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο κατάρρευσης, κατέληξαν οι επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης μετά από έρευνα 10 ετών

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις δηλώσεις αυτές δεν γίνεται λόγος για προστασία μιναρέδων άλλων γνωστών μουσουλμανικών τζαμιών της Πόλης, ενώ εντύπωση κάνει και η πεποίθηση ότι η Κωνσταντινούπολη αναμένει ένα πολύ μεγάλο σεισμό που θα έχει και καταλυτικές συνέπειες για τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας.

Εκτός όμως από τους τέσσερεις μιναρέδες, εντύπωση κάνει επίσης και το γεγονός ότι οι Τούρκοι επισημαίνουν και τον κίνδυνο κατάρρευσης που διατρέχουν και τα άλλα μουσουλμανικά κτίσματα που ανεγέρθησαν γύρω από την Αγία Σοφία μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, όπως οι εξωτερικοί τουρμπέδες.


Ενώ όμως οι μιναρέδες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση το εντυπωσιακό είναι πως για το κύριο κτίσμα που είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας, ο θαυμασμός για την αντοχή του είναι εμφανής στις δηλώσεις των Τούρκων επιστημόνων.

Είναι γνωστό πως για την κατασκευή του εργάστηκαν χιλιάδες εργάτες και για τα θεμέλια του εφαρμόστηκαν καινούργιες τεχνικές, πρωτόγνωρες για τα τότε, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, γεγονός που φανερώνει την «μαγική» άξια του κτίσματος.

Το χαρακτηριστικό είναι πως 1600 χρόνια περίπου μετά το κτίσιμο του ναού, ο μεγάλος σεισμός που έγινε στην Τουρκία στις 17 Αυγούστου 1999 δεν πείραξε καθόλου τα θεμέλια της Αγίας Σόφιας, ενώ έκανε μεγάλες ζημιές στα έργα ανακαίνισης που είχαν γίνει σε διάρκεια 14 ετών, με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν όλοι οι αναπαλαιωμένοι σοβάδες και να έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού κτίσματος.

Το γεγονός αυτό απέδειξε τότε και την κακή δουλειά που είχε γίνει από αυτούς που είχαν αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης του μνημείου, εργασίες που είχαν αρχίσει ουσιαστικά από το 1980 και τα τελευταία χρόνια είχαν προστεθεί νέοι σοβάδες σε πολλά τμήματα του Βυζαντινού ναού.

Έτσι παρουσιάστηκε το ιδιαίτερο φαινόμενο να πληγούν από τον μεγάλο σεισμό τα έργα αναπαλαίωσης, ενώ οι ιστορικές βάσεις να μείνουν ανέπαφες. Οι μελετητές έδωσαν τότε μεγάλη σημασία στην μελέτη των παλαιών θεμελίων, γιατί όπως τονίστηκε, θα βγούνε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από την αντοχή που επέδειξε το θαυμάσιο αυτό μνημείο στον τελευταίο σεισμό.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε