.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28H ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΤΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΝΕΛΗΝΕΣ...
28η Οκτωβρίου 1940. Το αείμνηστο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο των Ιταλών, οδηγεί την Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και....
κηρύσσει την έναρξη του Ελληνοϊταλικού.


Η ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι απέστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, με σκοπό να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας μας, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.


Ήταν 3 τα ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου όταν ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Εμανουέλε Γκράτσι, παραδίδει το τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά, και δίνει διορία τρεις ώρες για την απάντηση.

Η απάντηση, όμως, ήταν αυτονόητη. Ο Μεταξάς, εκφράζοντας την άρνηση των Ελλήνων για υποταγή, είπε: "Donc, Monsieur c'est la guerre"("Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο"). Η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία και πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη "ΟΧΙ".


Ο Γκράτσι, στα απομνημονεύματα του, περιγράφει τη συγκλονιστική στιγμή: "Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του.

Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως.".


Δυο ώρες μετά, οι Έλληνες ξυπνούν από τις σειρήνες του πολέμου και ξεχύνονται στους δρόμους με την Ελληνική σημαία. Οι Ιταλοί είχαν ήδη ξεκινήσει τις επιθέσεις  και το ραδιόφωνο μετέδιδε διαρκώς το περίφημο πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου:

"Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους".


Φειδίας Μπουρλᾶς


Φειδίας Μπουρλᾶς

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε