Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτός είναι ο Έλληνας επιστήμονας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!

Tο ίδρυμα «Thomson Reuters» έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τους 3.000 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2015....

Ανάμεσά τους, είναι και… 9 Έλληνες ακαδημαϊκοί  από το χώρο της Ιατρικής, της Πληροφορικής, της Γεωπονίας και της Μηχανολογίας – Μηχανικής! Ένας από αυτούς,  ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, μίλησε αποκλειστικά στο star.gr για την μεγάλη διάκριση, την ζωή και την καριέρα του

ΟΜΑΔΑ.jpg

Από το Πυθαγόρειο της Σάμου στη λίστα του Reuters!

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης γεννήθηκε στο χωριό Πυθαγόρειο της Σάμου, είναι 49 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά! Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου έκανε διδακτορικό στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, και Μεταπτυχιακό στην Βιοϊατρική. Το επίσημο βιογραφικό του… ζαλίζει! Είναι 100 σελίδες και έχει αμέτρητους τίτλους, πολλές διακρίσεις και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα!

Μια ζωή στις βιβλιοθήκες…

Ο άνθρωπος που κέρδισε μια θέση στην λίστα του «Reuters» μόνο τυχαίος δεν είναι! Έχει «φάει» την ζωή του στις βιβλιοθήκες και τα αμφιθέατρα, διδάσκει από πολύ νεαρή ηλικία και έχει γράψει αμέτρητα άρθρα, πολλές διαλέξεις και βιβλία!

Πέρασε δεκαετίες ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, ώστε να παρακολουθεί διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ δεύτερο «σπίτι» του είναι το ΑΠΘ που διδάσκει και κάνει τις έρευνες του τα τελευταία χρόνια..

καγιακ.jpg

Ένας… υπέροχος άνθρωπος!

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ακαδημαϊκούς, που χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα -και χρειάζεσαι 10 λεξικά για να τους καταλάβεις-, ο Γιώργος Καραγιαννίδης διαπρέπει, ακολουθώντας παράλληλα τον σφυγμό της σύγχρονης κοινωνίας, ειδικά της νεολαίας!

Είναι cool, έχει σελίδα στο Facebook και σε κάνει –ακόμη και αν δεν κατέχεις τίποτα από την επιστήμη του- να θες να ασχοληθείς με τη φυσική, τα συστήματα και τα δίκτυα! Όταν δεν είναι στα εργαστήρια του, κάνει θαλάσσιο καγιάκ, διαβάζει πολιτικά και ιστορικά βιβλία και βγαίνει βόλτες με την οικογένεια του!

Κάνει με λίγα λόγια όλα όσα κάνουν οι… φυσιολογικοί άνθρωποι, και χαίρεται σαν παιδί, όταν αναγνωρίζονται το έργο και οι προσπάθειες του….

1)Πως αισθανθήκατε όταν σας ανακοινώθηκε ότι είστε στην λίστα με τους 3.000 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως;
Ένιωσα χαρά και συγκίνηση για τη δικαίωση μακροχρόνιων κόπων, ειδικά αφού αυτή η διάκριση έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η διάκριση αυτή αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσω την σκληρή δουλειά, η οποία απαιτεί θυσίες και έχει μεγάλο προσωπικό κόστος.

2)Πως αντέδρασε η οικογένεια σας;
Τα παιδιά μου συγκινήθηκαν από τη διάκριση,  μου έδωσαν συγχαρητήρια και μου ευχήθηκαν μέσα από αυτή να γίνω πρότυπο για τους νέους ανθρώπους, όπως είμαι για εκείνα.

3)Πείτε μας την συνταγή της επιτυχίας…. Πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι πατέρας, σύζυγος, καθηγητής και ερευνητής με τόσα πτυχία και διακρίσεις;
Δεν υπάρχει συνταγή! Απαιτείται πολύ σκληρή δουλειά, με  θυσίες και μεγάλο προσωπικό κόστος. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια,είναι να έχει κανείς ικανούς και πρόθυμους συνεργάτες και οικογενειακό περιβάλλον με κατανόηση, που θα σε στηρίξει να συνεχίσεις παρά τις όποιες δυσκολίες.

4) Σας πήρε τηλέφωνο κάποιος από την πολιτεία για να σας συγχαρεί; Παίρνετε γενικά την στήριξη που θα θέλατε από το κράτος;
Δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου από την πολιτεία! Έχω λάβει ελάχιστη χρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια,  ώστε να υποστηρίξω την ερευνητική μου ομάδα. Όλοι οι πόροι μας προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα σε… Κίνα, Κατάρ και Εμιράτα.

5)Σίγουρα θα σας έχουν γίνει καλές προτάσεις για να φύγετε στο εξωτερικό, τι σας κρατάει στην Ελλάδα κύριε καθηγητά; 
Ναι, μου έχουν γίνει προτάσεις από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα έχει να κάνει αφενός με προσωπικούς λόγους και αφετέρου με την ερευνητική μου ομάδα στο ΑΠΘ, την οποία δεν θα ήθελα να εγκαταλείψω καθώς πιστεύω ότι αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

XENOI.jpg

6) Τι λένε οι ξένοι συνάδελφοι σας για την χώρα μας;
Το κλίμα με τους ξένους συναδέλφους είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες με πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία. Αυτό που δεν μπορούν με τίποτα να κατανοήσουν είναι οι καταλήψεις που γίνονται στα πανεπιστήμια!

7) Πως βλέπετε σαν επιστήμονας την κατάσταση στην χώρα μας; Yπάρχει ελπίδα;
Θεωρώ ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον οριακή καθώς οι περισσότερες δομές υπολειτουργούν. Δυστυχώς, η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι πολύ άσχημη. Ειδικά στο πεδίο της έρευνας, η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό τις περισσότερες ερευνητικές ομάδες. Θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι η ελπίδα αυτής της χώρας, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

AEIS.jpg

8) Θα παροτρύνατε τα Ελληνόπουλα να ασχοληθούν με την δική σας επιστήμη;
Η επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών προσφέρει πολλές διεξόδους και ακόμη θέσεις εργασίας. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει τεράστιες δυνατότητες αν γίνει κατανοητό από όλους ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση, ιδιαίτερα σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα, και ότι δεν είναι χώρος πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης αλλά παραγωγής και διάδοσης επιστημονικής γνώσης.

9)Ποιο είναι το όνειρο σας κύριε καθηγητά; Που θέλετε να φτάσετε;
Το όνειρο μου είναι να μπορώ να υποστηρίξω την ερευνητική ομάδα που έχω στο ΑΠΘ, στην οποία οφείλω πολλά γι’ αυτή τη διάκριση, να τη διευρύνω και να προσελκύσω και ξένους φοιτητές να έρθουν στην Ελλάδα, με στόχο την βελτίωση της ερευνητικής μας προσπάθειας και τη διάδοση της γνώσης που αποκτήθηκε στους φοιτητές. Αυτοί είναι που συνδέουν το πανεπιστήμιο με την κοινωνία, της οποίας είναι κομμάτι και υπάρχει για την πρόοδο αυτής.

kathigitis.jpg

To ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της σημαντικής διάκρισης

Βασικό κριτήριο επιλογής των 3.000 επιστημόνων υπήρξε ο όγκος των επιστημονικών τους δημοσιεύσεων, αλλά και η συχνότητα χρήσης τους ως πηγή πληροφόρησης και έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε περίπου 9.000.000, ενώ το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ετήσια βάση ξεπερνάει τα 2.000.000!

Οι υπόλοιποι  Έλληνες επιστήμονες της λίστας είναι:

 Ευάγγελος Γιακουμής / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Δήμητρα Δαφερέρα / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας,

Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος / Clinical Medicine / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Μόσχος Πολυσίου / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας,

Κωνσταντίνος Ρακόπουλος / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Δημήτριος Ρακόπουλος / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Γεράσιμος Φιλιππάτος / Clinical Medicine / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Νικόλαος Χατζηαργυρίου / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τι είναι το ίδρυμα Thomson Reuters;

Το ίδρυμα Thomson Reuters ιδρύθηκε το 1982 και είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας του γνωστού ειδησεογραφικού οργανισμού Reuters. Στόχος του είναι να προάγει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τους κανόνες δικαίου παγκοσμίως.

Αιτιολόγησε δε την επιλογή των φετινών World Opinion Leaders αναφέροντας στο σχετικό δελτίο τύπου ότι οι 3.000 διακριθέντες επιστήμονες δεν προσέφεραν στην παγκόσμια κοινότητα τίποτα διαφορετικό από όσα λέει ο Αμερικανός θεωρητικός της φυσικής και καθηγητής των φημισμένων πανεπιστημίων Cornell και Columbia, Brian Green.

«Η επιστήμη είναι ένας τρόπος ζωής και προοπτικής. Είναι η διαδικασία από τη σύγχυση στην κατανόηση και αυτό γίνεται με έναν τρόπο ακριβή, έξυπνο και αξιόπιστο».

STAR.GR

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε