.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Πολίτες σάλπαραν στην ιστορία με την θρυλική τριήρη Ολυμπιάς (Εικόνες και βίντεο)

Ένα ταξίδι στην ιστορία απόλαυσαν οι πολίτες την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, στελεχώνοντας τις θέσεις των κωπηλατών της Τριήρους....
ΟΛΥΜΠΙΑΣ, κατά την διάρκεια του πλου που πραγματοποιήθηκε, στον Όρμο Φαλήρου.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κοινού στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, την Κυριακή 28 Αυγούστου, ημέρα που το Πολεμικό Ναυτικό είχε διοργανώσει πλού της θρυλικής τριήρους Ολυμπιάς με κωπηλάτες πολίτες. Το Crashonline βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει εντυπώσεις.


Από την 9:00 το πρωΐ κατέφθανε ο κόσμος στο Φαληρικό Όρμο όπου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν δυο κατάπλους της τριήρους. Μια την 10:00 και μια την 12:00.

Εμείς βρεθήκαμε στην πρώτη ομάδα, που με την βοήθεια και του πυροσβεστικού σκάφους βρεθήκαμε να κάνουμε κουπί στα ανοικτά, του Φαλήρου και μέσω ενός έντονα φορτισμένου συγκινησιακά περιβάλλοντος, μεταφερθήκαμε νοερά στην περίοδο που οι Τριήρεις του ενωμένου Ελληνικού Στόλου άνοιγαν νέες θαλάσσιες οδούς, διαδίδοντας παράλληλα τα ελληνικά ιδεώδη και τον πολιτισμό.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό μας έδωσε την δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν ένας από τους 170 κωπηλάτες της θρυλικής τριήρους, ενώ η συνολική διάρκεια του πλου ήταν μία ώρα.

Ο πρώτος πλους της τριήρους, είχε γίνει στις 24 Ιουλίου και είχε σημειώσει και τότε πρωτοφανή επιτυχία.

Δείτε παρακάτω εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό και βίντεο:

P1150118

P1150127

P1150130

727A4481

727A3777

727A4542

727A3190

727A3413


ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΤΟΥΝΗΣ


ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΤΟΥΝΗΣ

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η τριήρης ήταν ταχύτατο αρχαίο κωπήλατο πολεμικό πλοίο, με τρεις σειρές κωπηλάτες. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κορινθο, σύμφωνα με την παράδοση, ως εξέλιξη της διήρους, που κυριαρχούσε ήδη στη Μεσόγειο Θάλασσα και έξω από αυτή.

Η τριήρης πήρε το όνομά της από τις τρεις σειρές κουπιών, με έναν κωπηλάτη ανά κουπί, όπως άρχισε να κατασκευάζεται και ίσχυε πάντα στους ελληνικούς και στους ελληνιστικούς στόλους.

Ως πλοίο ήταν γρήγορο και ευέλικτο, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον κυρίαρχο τύπο πολεμικού πλοίου στη Μεσόγειο από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ., μετά τον οποίο σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκε (ως κυρίαρχο πολεμικό κυρίως) από τις τετρήρεις και τις πεντήρεις. Οι τριήρεις έπαιξαν ζωτικό ρόλο κατά τους Περσικούς Πολέμους, με αποκορύφωμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη δημιουργία της Αθηναϊκής Ηγεμονίας, και κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Επίσης πολύ σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι οι ναύτες στις τριήρεις ήταν πολίτες και όχι δούλοι ή κατάδικοι.

Ηλίας Σιατούνης

[Πηγή] 

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε