Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πρώτος επίσημος Ζωροαστρικός ναός εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Κούρδοι ευσεβείς του Ζωροαστρισμού εγκαινίασαν στις 21 Σεπτεμβρίου τον πρώτο ναό τους στην πόλη Σουλεϊμανίγια στο ιρακινό Κουρδιστάν....

Ο Τζαλίλ Αμπασί, ζωροαστριστής λόγιος, είπε μιλώντας στο κουρδικό BasNews ότι ο ναός άνοιξε μετά από επίσημη άδεια της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ.

«Ο λαός τώρα μπορεί να επισκέπτεται τον ναό των ζωροαστριστών στη Σουλεϊμανίγια εάν έχουν απορίες σχετικά με τη θρησκεία μας και θα τους απαντούν θρησκευτικοί άνδρες και ειδικοί», συνέχισε ο Αμπασί.

zoroastrians_kurds2-1024x614

Στα εγκαίνια του ζωροαστρικού ναού παρέστησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντιπρόσωποι των κομμάτων, ενώ και οι Κούρδοι μουσουλμάνοι ιμάμηδες έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.
«Δεν στοχεύουμε στον αριθμό των πιστών, αλλά το επίπεδο ζωής των ανθρώπων και οι τρόποι τους είναι η προτεραιότητά μας».

Ο Ζωροαστρισμός είναι η αρχαία εθνική θρησκεία των ιρανικών εθνών.

Οι Κούρδοι (Μηδοί) και οι Πέρσες ήταν ζωροαστριστές πριν εξισλαμιστούν.

Ο Ζωροαστρισμός είναι μια από τις παλαιότερες θρησκείες που έχουν ακόμα οπαδούς.

Η εμφάνισή του χρονολογείται περίπου 2.600 χρόνια πριν, ως ριζική αναμόρφωση της πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας η οποία επικράτησε στην Περσική Αυτοκρατορία με κρατική υποστήριξη.

Ο Ζωροαστρισμός διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές της προϊστορικής, κοινής ινδοϊρανικής θρησκείας και επομένως παρουσιάζει ομοιότητες με τον Ινδουισμό της βεδικής περιόδου, όπως π.χ. την πυρολατρεία, ορισμένες μυθικές αφηγήσεις και τον σεβασμό προς τις δυνάμεις της φύσης.
Το όνομα της θρησκείας προέρχεται από τον ιδρυτή της, Ζωροάστρη (Ζαρατούστρα), ιερέα που θεωρείται ότι έζησε στο Ιράν τον 6ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται από τους οπαδούς του προφήτης.

zoroastrians_kurds3-1024x614

Ο Ζωροάστρης πιστεύεται ότι δέχτηκε μια θεϊκή αποκάλυψη, που τον οδήγησε στην πίστη σ’ έναν μόνο Θεό – τον Αχούρα Μάζντα, τον Κύριο της Σοφίας.

Στην πράξη ο Ζωροάστρης εξύψωσε μία προϋπάρχουσα ιρανική θεότητα, τον Αχούρα Μάζδα, σε επίπεδο υπέρτατου Θεού, δαιμονοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις άλλες θεότητες του ιρανικού πανθέου στο πλαίσιο μίας μεταφυσικής και ηθικής διαμάχης Καλού και Κακού, ή Τάξης και Χάους, η οποία αποκτά κοσμολογικό χαρακτήρα και διαστάσεις αφηρημένων εννοιών.

Μετά τον θάνατό του ωστόσο κάποιες δευτερεύουσες θεότητες άρχισαν να λατρεύονται ξανά, αν και μόνον ως αυτονομημένοι «πράκτορες» του Αχούρα Μάζδα πλέον, ενώ ο Αριμάν, η αφηρημένη έννοια του Κακού, εξυψώθηκε σε επίπεδο περίπου ισότιμο με τον Αχούρα Μάζδα ως ο μέγας αντίπαλός του.

Έτσι ο μονοθεϊστικός Ζωροαστρισμός γρήγορα κατέληξε διαρχικός, με αντίθετα άκρα τον Αχούρα Μάζδα και τον Αριμάν, και δεκάδες κατώτερες παλαιές θεότητες να συντάσσονται ως κτιστοί άγγελοι ή δαίμονες με την πλευρά του ενός ή του άλλου.

Για περίπου μία χιλιετία ο Ζωροαστρισμός αποτέλεσε την επίσημη θρησκεία των τριών προϊσλαμικών Ιρανικών αυτοκρατοριών.

Μετά το 645 μ.Χ. όμως και την ενσωμάτωση του Ιράν στο αραβικό Χαλιφάτο και στην ισλαμική σφαίρα επιρροής, ο Ζωροαστρισμός έγινε μειονοτική θρησκεία στον τόπο που γεννήθηκε.
Πολλοί ζωροαστριστές κατέφυγαν στην Ινδία όπου είναι γνωστοί ως Παρσίς (Πέρσες). Αυτή η κοινότητα ζει στην Ινδία (κυρίως στη Βομβάη και στο Πακιστάν).

zoroastrians_kurds4-1024x614

Καθημερινά αυξάνονται σε όλο το Κουρδιστάν οι νέοι που εγκαταλείπουν το Ισλάμ και επιστρέφουν στην εθνική τους θρησκεία.

Είναι ένα κίνημα παρόμοιο με την επανελλήνιση και την επιστροφή στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας.

Ωστόσο, στη «δυτική» και πολιτισμένη Ελλάδα οι 500.000 Έλληνες Εθνικοί δεν είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος και φυσικά δεν έχουν ούτε επίσημους ναούς, ενώ στο μεσανατολικό Κουρδιστάν, που αναζητά τις ρίζες του, η εκεί αρχαία θρησκεία τελείται ελεύθερα και επίσημα.

Τον Ζωροαστρισμό προστατεύουν κυρίως οι κουρδικές πατριωτικές οργανώσεις που αναγνωρίζουν ως καθοδηγητή τους τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Κουριστάν (PKK) ότι δεν είναι μουσουλμάνοι αλλά «άθεοι και ζωροαστριστές».

[Πηγή]: Τribune

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε