Κατάληψη της Λέσβου
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ
Χάος επικρατεί αυτή την ώρα στην Λέσβο. Αλλοδαποί έβαλαν φωτιά στο Κέντρο Παραμονής (κάποιοι τα ονομάζουν "δομή φιλοξενίας"!) εγκαταλείποντας....την περίφημη "δομή" για να ξεχυθούν στους δρόμους.
Το νησί βρίσκεται πρακτικά υπό κατάληψη κάτι το αδιανόητο ακόμη και ως σενάριο βιβλίου φαντασίας πριν από μερικά κιόλας χρόνια.
Στις φλόγες έχει τυλιχθεί το hot spot της Μόριας με αποτέλεσμα οι χιλιάδες μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί να έχουν απομακρυνθεί. Είχαν προηγηθεί άγρια επεισόδια μέσα στον καταυλισμό με συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνοτήτων.
Αυτή την ώρα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα κυρίως μαρτυρίες εθελοντών από διάφορες οργανώσεις που βρίσκονται στη Λέσβο περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φύγει από τον φλεγόμενο καταυλισμό.
Όλα αυτά μετά τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια με διαμαρτυρόμενους πολίτες οι οποίοι δέχθηκαν την επίθεση αντιεξουσιαστών στην πλατεία Σαπφούς κατά τη διάρκεια της υποστολής της Σημαίας από στρατιωτικό άγημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και ξέσπασαν φωτιές, που επεκτάθηκαν, ενώ εκατοντάδες από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί εγκατέλειψαν τον χώρο.
Παράλληλα εκκενώθηκε το τμήμα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ για να μην είναι αποστράτευτα από τον όχλο των εξαγριωμένων αλλοδαπών.
Η Lifeguard Hellas, μία από τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, δημοσίευσε ένα βίντεο με την κατάσταση που επικρατούσε περίπου στις 8 μ.μ. στο hotspot της Μόριας, ενώ με νέα ανάρτηση λίγο πριν από τις 10 μ.μ. ανέφερε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Τουλάχισοτν 4.000 αλλοδαποί βρίσκονται εκτός ορίων των "δομών" ουσιαστικά στους δρόμους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια.
Νωρίτερα σήμερα είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων με αίτημα την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων.
Κυριάρχησαν, δε, συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης (που αλλού βέβαια στην ηπειρωτική Ελλάδα) και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης και αφού διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης έφτασαν στην Προκυμαία της Μυτιλήνης όπου και έκαναν την πρώτη στάση τους έξω από το Δημαρχείο Λέσβου.
Εκεί αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλείς τους προέδρους Μοριας, Παναγιουδας, Παμφιλων αλλά και επιτροπής για το μεταναστευτικό ανέβηκαν στο γραφείο του Δημάρχου όπου του παρέδωσαν σχετικά ψηφίσματα.
Το πλήθος από κάτω με κραυγές αγωνίας φώναζε να κατέβει ο Δήμαρχος να τους μιλήσει όπως και έγινε. Μέσα σε αποδοκιμασίες και φωνές όπως «παραιτήσου» ο Δήμαρχος μάταια προσπαθούσε να τους ηρεμήσει και να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει πλήξει την Λέσβο. Ο Δήμαρχος πάντως έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας ώστε να γίνει η αποσυμφόρηση της Μοριας και μετά θα κινηθεί ανάλογα.
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση της αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το Δήμαρχο οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Γαληνέ ξεφτίλα βγάλε τη μαντίλα» καθώς και το: «Βγάλ' τους από την Μόρια και βαλ' τους στα βαπόρια».
[Πηγή]
Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε