.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Το MarketWatch εξήγησε γιατί η Ρωσία και η Κίνα αγοράζουν χρυσό

© RIA Novosti. Ilya Pitalev
ΜΟΣΧΑ, 3 Αυγούστου - RIA Novosti. Η προσθήκη του χρυσού στα κρατικά αποθέματα προστατεύει τη Μόσχα και το Πεκίνο από την....
κυριαρχία του Αμερικανικού δολαρίου, γράφει η οικονομική ηλεκτρονική δημοσίευση Marketwatch [1].

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Κίνα αγόρασε περίπου 11 τόνους χρυσού κάθε μήνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2016. Τον Μάιο, ο αριθμός των ράβδων χρυσού δεν έχει αλλάξει. Σε σύγκριση με το Πεκίνο, η Μόσχα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά των μηνιαίων αγορών - έως 14 τόνους ανά μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας και της Κίνας αυξάνονται για πολλούς λόγους, σημειώνει η εφημερίδα. Βασικά, ο χρυσός έχει αγοραστεί για να μειώσει την εξάρτηση τους από το δολάριο, στην περίπτωση της Ρωσίας ακολουθεί μια τέτοια στρατηγική , κυρίως, λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται προς την Μόσχα από την Αμερικανική πρωτοβουλία.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση των αποθεμάτων χρυσού μπορεί να οφείλεται σε δυσαρέσκεια με χαμηλή ή αρνητική απόδοση για τις αποταμιεύσεις σε ευρώ.

Η Κίνα, με τη σειρά της, ενισχύει το Γιουάν με χρυσό, τώρα που περιλαμβάνεται στο καλάθι των νομισμάτων με ειδικά δικαιώματα δανεισμού από το ΔΝΤ, προσθέτει η ιστοσελίδα.

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του χρυσού είναι οι ΗΠΑ, τα αποθέματα τους είναι 8134 τόνους, η επομένη που ακολουθεί στην λίστα είναι η Γερμανία (3380 τόνους), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2.814 τόνους), η Ιταλία (2.452 τόνους) και η Γαλλία (2.436 τόνους).

Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στην έκτη και έβδομη θέση, και με τους σημερινούς ρυθμούς των μηνιαίων αγορών χρυσού Μόσχα και το Πεκίνο θα χρειαστούν περίπου έξι χρόνια για να καλύψουν τη διαφορά με τη Ρώμη και το Παρίσι.

Σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση του 2016 από το Επίσημο φόρουμ των νομισματικών και οικονομικών οργανισμών, το οποίο παρέχει μια επισκόπηση των αποθεμάτων χρυσού, τονίζει: Η αύξηση της ελκυστικότητας του χρυσού ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα, το Ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας και το Ελβετικό φράγκο εξασθένησαν έναντι του δολαρίου το 2015, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες επίσης προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους και να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε