.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» και η Ελλάδα...

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Γερμανίας, οι ισχυροί του πλανήτη πιστεύουν ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επέφερε....
ένα τεράστιο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των αγορών και των οικονομιών του κόσμου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Πολλοί θεωρούν πως σύμμαχος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές είναι η «θεωρία του χάους» ή το «φαινόμενο της πεταλούδας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία που μελέτησε ο πρώτος πειραματιστής στο χάος, ο μετεωρολόγος, Έντουαρντ Λόρεντζ τη δεκαετία του 1960, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Η θεωρία αυτή μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλα συστήματα, όπως την οικονομία. «Η βασική ιδέα είναι ότι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί αυτή η μικρή μεταβολή».

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η ραγδαία κάμψη κατά 9% στο χρηματιστήριο της Κίνας, στις 27 Φεβρουαρίου του 2007, βύθισε σε βαθύ κόκκινο τις αγορές όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του δείκτη Dow Jones, που σημαίνει ότι τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα, όπως μπορεί κάποιοι να τα χαρακτηρίζουν, γεγονότα, μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένοι ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και ενδεχόμενη «πτώση» της, θα επηρεάσει διεθνώς την οικονομία λόγω της διασύνδεσής της με την Ευρωζώνη και προφανώς και τις ΗΠΑ, οι οποίες μόλις ανέκαμψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση που απείλησε σοβαρά την οικονομία της.

Με την Ευρώπη να απειλείται με αποπληθωρισμό που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων, με ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία, με τη Μέση Ανατολή να έχει παραδοθεί στο χάος κ.ο.κ., κανείς από τους ισχυρούς του πλανήτη δεν θα ήθελε η «πεταλούδα να χτυπήσει τα φτερά της στην Αθήνα».

«Κλειδί» των παγκόσμιων εξελίξεων η Ελλάδα

Τη γερμανική «επιχείρηση» συστηματικής απαξίωσης της Ελλάδας, την οποία προσπαθεί να παρουσιάσει ως «ασήμαντη μονάδα» στο διεθνές σύστημα, ανατρέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων του «Leeb Capital Management», δρ. Stephen Leeb, που θεωρείται από τους κορυφαίους στο χώρο και ο οποίος σε συνέντευξή του στο World News, χαρακτηρίζει ουσιαστικά τη χώρα μας ως το κλειδί των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ο δρ. Leeb θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι το πεδίο σύγκρουσης του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των υπερδυνάμεων για την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ευρώπη μάχονται για το ποιος θα επικρατήσει στην Ελλάδα και οι εξελίξεις στη διαμάχη αυτή κάνουν την Ευρώπη, όπως λέει, να τρέμει για το ενδεχόμενο ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τον δρ. Leeb το ενδεχόμενο ενός Grexit θα είχε καταστροφικές συνέπειες και θα εξυπηρετούσε τα σχέδια Ρωσίας και Κίνας για τον προσεταιρισμό της Ελλάδας, η οποία «ήδη βρίσκεται πολύ κοντά στις δυο υπερδυνάμεις».

Όπως εξηγεί: «Το ενεργειακό πλάνο της Ρωσίας περιλαμβάνει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα. Με την Κίνα υπάρχει συμφωνία για ένα από τα μεγαλύτερα project όλων των εποχών».

Τα σχέδια αυτά φέρνουν τα Βαλκάνια πιο κοντά στην Ανατολή και θα αυξήσουν δραματικά την επιρροή και τον έλεγχο της Ρωσίας και της Κίνας σ’ αυτή την περιοχή. «Η Ελλάδα δεν είναι απλά κάποια μικρή χώρα που είναι μέρος της Ευρωζώνης.

Είναι ένα σημείο περιστροφής ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», τονίζει. «Όποιος κερδίσει τη μάχη για την Ελλάδα, θα καταλήξει σε μια θέση εξουσίας στην Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη μάχη σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Όποιος κερδίσει τον έλεγχο της Ελλάδας θα έχει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη». Σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας και της Κίνας οι συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν καταστροφικές.

Θα ήταν επίσης μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι η επιθετικότητα λειτουργεί αμφίδρομα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα άντεχαν να χάσουν τον έλεγχο της Ουκρανίας και της Ελλάδας «το στρατηγικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής», καταλήγει.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, θεωρώντας την Ελλάδα ως τον πιο αδύναμο οικονομικά κρίκο της Ευρω-αλυσίδας, δεν θα δίσταζαν να τη «θυσιάσουν» προκειμένου να περιχαρακώσουν, να διασφαλίσουν, όπως λένε, το υπόλοιπο ευρωπαϊκό σύστημα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση και τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που χαρακτηρίζουν εσφαλμένες τις «οικονομικές αντιλήψεις» των Ευρωπαίων πολιτικών σε σχέση με την Ελλάδα, διότι δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν τις γεωπολιτικές παραμέτρους από το ενδεχόμενο ενός Grexit...

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε