Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«Να γιατί κύριε Πάγκαλε σήκωσα τη Σημαία στα Ίμια» (φωτό, έγγραφο)

Μετά από 20 χρόνια ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου αποκαλύπτει
Για το τι συνέβη στα Ίμια το 1996 και πως διαδραματίστηκαν οι καταστάσεις εκείνη την εποχή, μίλησε με στοιχεία και ντοκουμέντα....
ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου, Διακομιχάλης Δημήτριος.

Πιο κάτω όσα είπε ο πρώην Δήμαρχος:

Η δήλωση του Κυρίου Πάγκαλου, όπως αυτή αναφέρεται στη σελίδα 165 σε σχέση με το πρόσωπό μου, αποτελεί τη μέγιστη δυνατή παραπληροφόρηση που αγγίζει τα όρια της πολιτικής συκοφαντίας, ιδιαίτερα για έναν εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη για την πράξη του να υψώσει την ελληνική σημαία σε Εθνικό Χώρο.

Είναι θλιβερό τελικά ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών, προκειμένου να αποσείσει τις δικές του τεράστιες προσωπικές ευθύνες για τους χειρισμούς τη νύχτα εκείνη, να εκτοξεύει μια τόσο σοβαρή κατηγορία ότι εγώ ως Δήμαρχος Καλύμνου έβαλα την σημαία για κάποιο «σκοτεινό λόγο».

Θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, εάν έστω και τώρα, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα της θλιβερής εκείνης νύκτας, κύριε Πάγκαλε, να βρίσκατε το κουράγιο με στοιχεία να αποκαλύψετε τους «σκοτεινούς λόγους» που με ώθησαν να υψώσω την Ελληνική Σημαία στα ΙΜΙΑ.

CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_102032_325985

Δεν το κάνατε τότε που είχατε τη βουλευτική ασυλία θα το κάνετε τώρα που θα αντιμετωπίσετε και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ασφαλώς ΟΧΙ! Εάν, κύριε Πάγκαλε, αγνοείτε ηθελημένα ότι τα Ίμια εκτός από Εθνικός

Χώρος, ανήκουν στη διοικητική αρμοδιότητα του Δήμου Καλυμνίων και όχι της Κοινότητας Καλύμνου, τότε είστε κοινός συκοφάντης.

Εάν δε γνωρίζετε, κύριε Πάγκαλε, επί της ουσίας το θέμα, τότε περιττεύει κάθε σχόλιο γιατί είστε πραγματικά επικίνδυνος. Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, όσον αφορά την ελληνικότητα των Ιμίων και τη δικαιοδοσία του Δημάρχου Καλυμνίων, παραθέτω:

-Την εφημερίδα της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου,

-Το Β.Δ αρ. 636 ΦΕΚ 195 Τεύχος Α/10-11-1967 περί κυρώσεως του Πίνακα Χωρογραφικής κατανομής Υπηρεσιών Χωροφυλακής. Σύμφωνα με αυτό στην εδαφική δικαιοδοσία του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου και ειδικά στον Αστυνομικό Σταθμό Βαθέως υπάγονται οι νησίδες Καλόλιμνος, ΙΜΙΑ κ.λ.π.

-Το Π.Δ. 510 Φ.Ε.Κ. Α- 208/22-7-74 που κυρώνει τον πίνακα Χωρογραφικής Κατανομής Υπηρεσιών Χωροφυλακής. Από αυτό προκύπτει ρητά ότι στην περιοχή αμέσου αστυνομεύσεως και μάλιστα στο φυλάκιον Χωρ/κης Βαθέως – Καλύμνου υπάγονται και τα ΙΜΙΑ.

-Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης κυρίου Μιχάλη Κουτελιδάκη της 12ης Φεβρουαρίου 1991 που κυρώνεται ο πίνακας με αριθμό 7001/1/34θ και ημερομηνία 12-2-91 για την χωρογραφική κατανομή των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την απόφαση αυτή προκύπτει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου υπάγονται και οι ακατοίκητες νησίδες μεταξύ των οποίων και τα Λιμνιά (μεγάλο και μικρό).

Γι’ αυτό το λόγο με συνόδευε ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Καλύμνου. Κατηγορήθηκα από εσάς, κ. Πάγκαλε, ότι με την ενέργειά μου να υψώσω την ελληνική σημαία στα Ίμια, εξυπηρέτησα κάποιο σκοτεινό σκοπό και ότι είμαι άνθρωπος όχι ιδιαίτερης σοβαρότητας.

Αν η κρίση του Καλυμνιακού λαού να με εκλέξει τρεις τετραετίες για Δήμαρχό του με αυτά τα χαρακτηριστικά και με τέτοια λειτουργία εθνικά ζημιογόνο, τότε αυτή η θέση σας, κύριε Πάγκαλε, αποτελεί βάναυση προσβολή στον πατριωτισμό, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Καλυμνιακού λαού που έχει δώσει πολλούς και σκληρούς αγώνες για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Πραγματικά, κύριε Πάγκαλε, λυπούμαι για εσάς, γιατί είστε μια θλιβερή πολιτική προσωπικότητα! 6. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κύριος Χόλμπρουγκ, στις 28 Μαΐου 1996 στην Αθήνα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κας Δάμα, πώς κρίνει την ενέργεια του Δημάρχου να υψώσει την ελληνική σημαία στα Ίμια, δήλωσε ότι: « Ο Δήμαρχος Καλύμνου με την ενέργειά του κινήθηκε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του».

Αντίθετα, ακόμα και σήμερα, κ. Πάγκαλε, με τα όσα λέτε σε βάρος του προσώπου μου, συκοφαντείτε έναν ολόκληρο λαό. Τελικά στην Ελλάδα έτσι γράφεται η Ιστορία. Εγώ, ως Δήμαρχος Καλύμνου, πήγα στα Ίμια, όπως είχα υποχρέωση να πράξω βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, στην ενέργεια καταπάτησης και αμφισβήτησης δημοτικής περιουσίας από την πλευρά αλλοδαπού δημοσίου, μετά την προσάραξη του Τουρκικού Εμπορικού σκάφους Figen Akat και τη ρηματική διακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών ότι τα ΙΜΙΑ είναι Τουρκικό έδαφος και ότι είναι εγγεγραμμένα στο κτηματολόγιο του χωριού Καράκαγια της Νομαρχίας Αλικαρνασσού της επαρχίας Μούγκλα.

Στον αντίποδα αυτής της απαράδεκτης και Εθνικά επιζήμιας συμπεριφοράς και τακτικής του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Πάγκαλου για έναν Δήμαρχο που έκανε το αυτονόητο, την απάντηση την έδωσε ο Ελληνικός Λαός με τις 3,5 χιλ. επιστολές στήριξης τις οποίες έλαβα, καθώς και την ομόθυμη στήριξη των Δημάρχων όλης της χώρας και ιδιαίτερα των Δημάρχων από όλες τις παραμεθόριες περιοχές, όπως επίσης και από την ομογένεια. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή στήριξής μου από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε) κύριο Ανδρέα Άθενς, και την οποία παραθέτω.

CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_102033_500807

Εγώ με την ενέργειά μου, κύριε Πάγκαλε, δεν άσκησα εξωτερική πολιτική, έκανα το αυτονόητο και επιβεβλημένο. Ύψωσα το Εθνικό Σύμβολο σε Εθνικό Έδαφος που ανήκει στα Διοικητικά όρια του Δήμου Καλύμνιων και μάλιστα έχει παραχωρηθεί σ’ αυτόν ιδιοκτησιακά βάσει του Ν. 3800/1957 ΦΕΚ256 τεύχος Α της 19ης Δεκεμβρίου 1957.

Δεν απαιτείται καμιά άλλη απάντηση τόσον σε σας κύριε Πάγκαλε όσο και σε άλλους επικριτές μου για την ενέργεια μου, αρκεί να σημειώσω ότι εννέα ημέρες μετά τα γεγονότα της νύκτας εκείνης στις 8 Φεβρουαρίου 1996 σε δημοσκόπηση της τηλεόρασης Σ.Κ.Α.Ι με το Ερώτημα αν ήταν σωστή η ενέργεια του Δημάρχου Καλυμνίων να υψώσει την Ελληνική Σημαία στα ΙΜΙΑ, το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό, με μια τεράστια συμμέτοχή απλών τηλεθεατών (17.094), όπου οι 12.115, ποσοστό 71%, δικαίωσαν τη πράξη του Δημάρχου και μόνο 4.979 απάντησαν αρνητικά.

Για τη στήριξη της ενέργειας μου, στις 7 Μαρτίου 1996 επισκέφθηκαν την Κάλυμνο οι δύο άνθρωποι σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας και στο γραφείο του Δημάρχου απαθανάτισαν τη συνάντησή μας με αυτή τη ξεχωριστή και μοναδική φωτογραφία στέλνοντας το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα. (φωτογραφία). Οι δύο άνθρωποι σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας με τον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη.

CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_102034_339551

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, κύριε Πάγκαλε είναι ότι εγώ ως Δήμαρχος της Καλύμνου είχα το κουράγιο και τη βούληση μετά τη θλιβερή εκείνη νύκτα να κρατήσω το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα ΙΜΙΑ για επτά ολόκληρα χρόνια καταβάλλοντας του ετησίως το ποσόν των 6000,00€ προκειμένου να αφήσει τα κατσίκια του στις δύο βραχονησίδες και ο οποίος ανελλιπώς πήγαινε, τα τάιζε και τα πότιζε και οι Τούρκοι ουδέποτε τόλμησαν να τον εμποδίσουν.

Μέχρι τις 31-12-2002, που είχα την ευθύνη του Δήμου, τα ΙΜΙΑ δεν ήταν γκρίζα ζώνη, κύριε Πάγκαλε, γιατί η Ελλάδα είχε κανονική παρουσία και στα δύο νησιά, όπως πριν την κρίση. Ας αναρωτηθείτε επί τέλους εσείς και όχι μόνον, γιατί για 6.000€ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φρόντισε να καταβάλλονται στο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο και μετά το 2002, με αποτέλεσμα τον Απρίλη του 2004 αβοήθητος και ολομόναχος αναγκάσθηκε να τα εγκαταλείψει.

Εμείς, κύριε Πάγκαλε, οι νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, φυλούμε Θερμοπύλες, γιατί για εμάς αυτή η θάλασσα μαζί με το μικρότερο βραχάκι είναι η ίδια η ζωή μας. Δεν ανήκω ούτε εγώ, μα ούτε κανένας Αιγαιοπελαγίτης, σ’ αυτούς που συμφώνησαν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο (Συμφωνία της Μαδρίτης), μα ούτε είμαστε εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες που αναγνωρίσαμε «συνοριακές και άλλες διαφορές» με τη Τουρκία δύο χρόνια μετά, στο Ελσίνκι.

Κύριε Πάγκαλε, εσείς οι σοβαροί πολιτικοί ψαχθείτε και ψάξτε αλλού για να βρείτε τους σκοτεινούς λόγους που σας ώθησαν, ώστε να πάρετε αυτές τις αποφάσεις και να κάνετε αυτές τις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Με εκτίμηση Διακομιχάλης Δημήτριος.

Με πληροφορίες: mignatiou.com

[Πηγή] 

 Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε