.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αρχαιοελληνικοί Τάφοι στην Oaxaca του Μεξικό (video)

Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη 3 καθέτων ταφικών μνημείων ηλικίας περίπου 1,100 ετών, τα οποία βρίσκονταν μέσα σε μια πυραμίδα στην....
περιοχή Atzompa στην Oaxaca του Μεξικό, προχώρησαν Μεξικανοί Αρχαιολόγοι.

Η τεχνοτροπία των ταφικών μνημείων δεν μοιάζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε άλλη παρόμοια τεχνοτροπία των πολιτισμών της κεντρικής Αμερικής.

Πιο πολύ τα ευρήματα παρουσιάζουν ομοιότητες με την ελληνική ή αιγυπτιακή τεχνοτροπία και μάλιστα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία παρακάτω, διακρίνουμε το σχήμα Λ που υπάρχει σε μυκηναϊκά μνημεία.

Στην κοιλάδα της Oaxaca άνθισε ο πολιτισμός των Zapotec, με βάση την πόλη του Monte Alban, πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τον πολιτισμό αυτόν είναι τα γήπεδα στα οποία έπαιζαν μπάλα (όπως και οι αρχαίοι Έλληνες) και έχουν διασωθεί, τα καταπληκτικά ταφικά μνημεία που έχουν διατηρηθεί με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και η ιδιαίτερη παράδοση κατασκευής χρυσών κοσμημάτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Joyce Marcus και Kent Flannery, η διαδικασία ανάπτυξης των οικισμών των Zapotec στην κοιλάδα της Oaxaca είναι παρεμφερής με την διαδικασία ανάπτυξης των συνοικισμών στην αρχαία Ελλάδα.

Ένα άλλο αξιοπερίεργο αντικείμενο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι, ήταν ένα ανθρωπόμορφο ομοίωμα αγγείου, στο οποία υπήρχαν ανάγλυφες συλλαβές. Δυο από τις ανάγλυφες συλλαβές σημαίνουν “τρόμος” ή “σεισμός” και 8.

Βέβαια, αυτό που δεν θα περιμέναμε κι όμως υπάρχει είναι ορισμένα αρχαία ελληνικά μοτίβα χαραγμένα πάνω στο ομοίωμα αυτό.

Θα μπορούσαν αυτά τα ευρήματα να σημαίνουν ότι ο πολιτισμός των Zapotec είχε δεχθεί κάποια επιρροή από την αρχαία Ελλάδα, κι αν ναι με ποιον τρόπο; Μήπως από κάποιον παλαιότερο πολιτισμό, ο οποίος είχε δεχθεί Έλληνες αποίκους στο απώτατο παρελθόν;


Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε πως και στην βόρεια Αμερική έχουν βρεθεί απομεινάρια ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Τυχαία όλα αυτά ή μήπως επαληθεύονται τα αρχαία ελληνικά κείμενα, τα οποία αναφέρουν την ύπαρξη της ηπείρου της Αμερικής;



Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ιστορία χρήζει επισταμένης μελέτης από τους Έλληνες ιστορικούς, αρχαιολόγους και ερευνητές.

INAH TV

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ