Η Ελλάδα κοιμάται...
Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με τις απόπειρες του Ερντογάν να κλείσει οριστικά τα μέτωπα με την Ρωσία και το Ισραήλ....Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης για την χώρα μας, η οποία κινδυνεύει άμεσα με απομόνωση, η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί εντελώς και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.
Αν και δεν γνωρίζουμε εν τέλει αν θα αποκατασταθούν πραγματικά οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, η παντελής αδιαφορία επιτρέπει στην Τουρκία να στρέψει για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον της στο Αιγαίο.
Η Τουρκία μάλιστα απάντησε στην επιστολή που απέστειλε η Ελλάδα, με θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή που βρίσκεται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στην απάντησή της ήταν πως τα νησιά δεν γενούν απαραίτητα πλήρους δικαιοδοσίας θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ, θέτοντας έτσι άμεσο ζήτημα για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και την υφαλοκρηπίδα της.
Μία άλλη αναφορά της Τουρκίας ήταν σχετικά με μία από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η οποία αναφέρει πως στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι να παράγει ακριβοδίκαιο αποτέλεσμα. Πρόκειται για την αρχή της ισότητας.
«Η αρχή αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες, όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η οριοθέτηση της ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών με βάση την αρχή της ισότητας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία άλλων ενδιαφερομένων κρατών/οντοτήτων».
Μάλιστα θέτουν άμεσα ζήτημα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τουρκική στην ανατολική Μεσόγειο και πως οι αντιρρήσεις της Ελλάδας είναι αβάσιμες και καταχρηστικές. Τέλος, αμφισβητούν και τα δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου:
«Βάσει του διεθνούς δικαίου και πρακτικής, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει κατά κύριο λόγο να συναφθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Είναι με αυτή την αντίληψη που η Τουρκία κατέγραψε τα ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκονται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16`18 “E (ρηματική διακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2013).
Υπό το φως των ανωτέρω, η Τουρκία απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας».
[Πηγή]