Γιβραλτάρ
Οι εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας, έχουν αρχίσει και φουντώνουν. Θυμίζουμε το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας με....το Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο που ενεπλάκη σε σύγκρουση με εμπορικό πλοίο.
Τα νεύρα των Ισπανών είναι τεντωμένα και σίγουρα η στάση των Βρετανών δε βοηθά.
Θυμίζουμε για την ιστορία πως το Γιβραλτάρ είναι μία βραχώδης χερσόνησος έκτασης, μόλις, 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νοτιότατο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου., στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Αποτελεί όμως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος.
Η γεωγραφική του θέση είναι προνομιούχος καθώς το στενό του Γιβραλτάρ ενώνει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι δηλαδή σημείο κλειδί.
Το 1969 έγινε δημοψήφισμα στην περιοχή και οι κάτοικοι αποφάσισαν να συνεχίσουν να Σήμερα το Γιβραλτάρ θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες. είναι ‘'συνδεδεμένοι'’ με τη Βρετανία. Το ίδιο έγινε και σε δημοψήφισμα το 2002.
Αφού λοιπόν έγινε, πιστεύουμε, κατανοητό το ιστορικό παρελθόν της περιοχής σας αναφέρουμε πως οι Ισπανικές αρχές εκφράζουν παράπονα ότι το Λονδίνο δεν ενημερώνει για τις κινήσεις του ναυτικού του κοντά στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ, κάτι που οι Βρετανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο.
«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την ισπανική κυβέρνηση σχετικά με τις κινήσεις των σκαφών του Βασιλικού Ναυτικού σε διεθνή ή χωρικά ύδατα που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο,» αναφέρει ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα Gibraltar Chronicle.
Σε απάντηση αυτού η Ισπανία, απαγόρευσε την προσάραξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο λιμάνι του Γιβραλτάρ, αλλά επέτρεψε σε ρωσικά πλοία να ανεφοδιαστούν στο λιμάνι της πόλης της Θέουτα, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 20 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ.
Όπως γίνεται κατανοητό, τέτοιες πράξεις δημιουργούν πρόβλημα στη συνοχή της Συμμαχίας. Τονίζουμε δε ότι μιλάμε για δύο μεγάλες δυνάμεις, τη Βρετανία και την Ισπανία...
[Πηγή]