Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Που πήγαν οι ηλιακές κηλίδες;

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, το πρόσωπο του ήλιου δεν έχει καμιά κηλίδα, και αποτελεί ένδειξη ότι ο ήλιος....
οδεύει προς μια νέα φάση του 11-χρονου κύκλου του.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινά σημεία -κόμβοι της γεωμαγνητικής αναταραχής, που προκαλούν ηλιακές εκλάμψεις και εκπομπές στεφανιαίων εκτινάξεων μάζας σωματιδίων.

Στον απόγειο του ήλιου τον Απρίλιο του 2014, κατά μέσο όρο είχε 116 ηλιακές κηλίδες. Το κενό του ήλιου, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι μια ένδειξη ότι βρίσκεται πλέον στο δρόμο του ηλιακού ελάχιστου.

Ο Tony Phillips αναφέρει στην ιστοσελίδα SpaceWeather ότι "Ο ηλιακός κύκλος δεν έχει τελειώσει, αλλά φθίνει γρήγορα. Το επόμενο ηλιακό ελάχιστο αναμένεται το 2019-2020, αλλά θα είναι μια σταδιακή μετάβαση.


Κάτω από την ορατή επιφάνεια του ήλιου, το ηλιακό δυναμό εξακολουθεί να αναδεύει πρός τα έξω μαγνητικούς κόμβους, και σύντομα θα εμφανιστούν στην επιφάνεια νέες ηλιακές κηλίδες.

Κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, η ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης ψύχεται και συμπυκνώνεται. Τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται γύρω από τον πλανήτη πλησιάζουν περισσότερο.

Επίσης, όταν μειώνεται η ηλιακή δραστηριότητα, οι αστροναύτες στο διάστημα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, οι οποίες δεν παραμένουν πλέον στην περιοχή του χώρου επιρροής του ήλιου.

[Πηγή]