.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Φρίκη στη Σκανδιναβία από τους παιδικούς γάμους των προσφύγων

Ανήλικες με μεγάλους άντρες στα κέντρα κράτησης
Ανήλικες νύφες παραμένουν με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συζύγους τους σε μερικά κέντρα ασύλου της Σκανδιναβίας....

Πρόκειται για μία πληροφορία η οποία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, την τακτική αυτή όμως την υπερασπίζονται οι αρχές λέγοντας ότι αυτοί οι σύζυγοί είναι ίσως τα μοναδικά πρόσωπα που τα κορίτσια γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Άλλοι πάλι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για παιδική κακοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το RT, 10 κορίτσια κάτω των 16 ετών που έφθασαν στη Σκανδιναβία το 2015 είναι παντρεμένα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από την Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης που παρουσίασε το Reuters, 4 από τα ανήλικα αυτά κορίτσια έχουν και δικά τους παιδιά.

Μερικά από αυτά «ζουν με τους συντρόφους τους» αναφέρει ένα email από την υπηρεσία, «Οι ανήλικοι αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς έχουν αφήσει την πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους τους, και ο σύντροφος με τον οποίο έχουν ταξιδέψει μπορεί να είναι το μόνο πρόσωπο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται στη Νορβηγία», λέει η Heidi Vibeke Pedersen αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει του ακτιβιστές καθώς όσοι έφτασαν το 2015 επιτρέπεται να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται. «Το να τους τοποθετήσεις με τον σύντροφό τους σε εγκαταστάσεις που προβλέπονται για τους ενήλικες δεν είναι αποδεκτό», λέει στο Reuters η Camilla Kayed από έναν οργανισμό για τα δικαιώματα του παιδιού.

To Όσλο, όπως σημειώνεται το δημοσίευμα, δεν έχει κυρώσει τις συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την αποφυγή της κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, η χαμηλότερη ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης είναι τα 15 - στη Νορβηγία, είναι τα 16 -ενώ τα 18 είναι η μικρότερη ηλικία που μπορεί να παντρευτεί κανείς.

Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που έχει τέτοια θέματα καθώς μετά από μια έρευνα το Φεβρουάριο, δεκάδες νεαρές αιτούντες άσυλο ανακαλύφθηκε ότι ζουν με μεγαλύτερους άνδρες στα κέντρα προσφύγων της Δανίας.

Οι αρχές της Δανίας τότε, αντέδρασε έντονα στην είδηση, με εκπρόσωπο του υπουργείου Ένταξης να ζευγάρια που είναι νεότερα των 18 χρόνων πρέπει να απαγορεύεται να ζουν μαζί εκτός κι αν συντρέχουν «εξαιρετικοί λόγοι».

Ένα μήνα αργότερα, τουλάχιστον 70 ανήλικα κορίτσια που ήταν παντρεμένα βρέθηκαν και σε μεγάλα κέντρα της Σουηδίας.

«Αυτό είναι ανησυχητικό. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που φεύγουν (από τις πατρίδες τους) είναι ευάλωτα και για εμπορία ανθρώπων όσο και για να γίνουν στόχοι αναγκαστικών γάμων», έγραψε ο διαμεσολαβητής της Σουηδίας για τα παιδιά, Fredrik Malmberg, σε μπλογκ.

[Πηγή]