Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Υπέρτατη πρόκληση της Άγκυρας: Απαγόρευσε στην Γερμανίδα ΥΠΑΜ να περάσει από τη Λέσβο!

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ 1923 ΚΑΙ ΓΚΡΙΖΑΡΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
ΤΗ ΛΕΣΒΟ
Σε νέα προκλητικότατη ενέργεια προχώρησε η Τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους της Γερμανίδας....
υπουργού Άμυνας στην Τουρκία αν πρώτα είχε προσγειωθεί στο νησί της Λέσβου.

Επειδή θεωρεί το νησί αποστρατικοποιημένη ζώνη και το VIP αεροσκάφος που θα μετέφερε την υπουργό στρατιωτικό!

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, θα έφτανε στις 6 Μαρτίου στη Λέσβο και από εκεί θα απογειωνόταν με νατοϊκό ελικόπτερο, για να επιβιβαστεί στο σκάφος Bonn που ασκεί τη διοίκηση της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG-2 που περιπολεί στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, με σκοπό την παροχή πληροφοριών για τις παράνομες εισόδους αλλοδαπών απο τα τουρκικά παράλια.

Είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει "ιδίοις όμμασι" την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας εντασσόταν στο πλαίσιο της όλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Είναι πασιφανές πως μετά από αυτές τις τουρκικές ενέργειες και μόλις λήξει το θέμα της Συρίας σειρά θα πάρει το Αιγαίο για την Άγκυρα...

Οι συνθήκες

Το θέμα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Α. Αιγαίου έχει τις ρίζες του στην συμφωνία της «Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης» του 1923. Η συνθήκη υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου από την Ελλάδα την Τουρκία και τις χώρες που συμμετείχαν στον Α΄ΠΠ. Σε αυτή στο άρθρο 12 προβλέπεται η «κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας».

Στο άρθρο 13 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «οι νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία» δεν θα «χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τίνος έργου» και αι ότι «Αι ελληνικαι στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν (…)». Ακριβώς για το λόγο αυτό οι διοικήσεις των δυνάμεων των νήσων ονομάζονται ΑΔΤΕ (Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής).

Έτσι στα νησιά του Α. Αιγαίου προβλέπεται παρουσία δύναμης Εθνοφυλακής και Αστυνομίας (όπως και εφαρμόζεται) ενώ στη Ρόδο και τα υπόλοιπα 13 νησιά των Δωδεκανήσων η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει κανένα καθεστώς αποστρατικοποίησης

Το συμβάν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. με την άρνηση χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου εάν αυτό προσγειωνόταν στη Ρόδο.

Βέβαια το γεγονός άρνησης προσγείωσης του αεροσκάφους της Γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία, εάν είχε πρώτα προσγειωθεί στην Μυτιλήνη συνιστά ακραία, αυθαίρετη και παράλογη ερμηνεία της σχετικής συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας, μιας Τουρκίας η οποία επικαλείται μια συνθήκη την οποία έχει παραβιάσει κατ΄επανάληψη στην Ίμβρο, την Τένεδο, την Κωνσταντινούπολη μεταχειρίζοντάς την λίγο έως πολύ ως "κουρελόχαρτο".

[Πηγή]