Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δημοψήφισμα στη Κω για το hotspot

Στην... «λύση» του δημοψηφίσματος φαίνεται πως καταλήγουν τα πράγματα στην Κω σχετικά με το hotspot στο νησί....

Την απόφαση, σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, πήρε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω, με την πλειοψηφία των συμβούλων να τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής, ώστε να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων μηνών και ειδικά ημερών στο νησί.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες καθώς δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, προβλέπεται να οριστεί σύντομα, ενώ ήδη δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή του δήμου να ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης στην τοποθέτηση του το βράδυ της Δευτέρας επί του θέματος τόνισε ότι ο δήμος Κω και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του hotspot.

«Προτείναμε 10 χώρους τους οποίους θεώρησαν ότι είναι επάνω σε κατσάβραχα, ή ότι είναι μικροί. Βλέπετε θέλουν μεγάλες εκτάσεις για να φιλοξενήσουν χιλιάδες κόσμου...» είπε ο κ. Κυρίτσης τονίζοντας μάλιστα την τροπολογία την οποία πέρασαν το δικαίωμα που θα έχει ο Διοικητής του hotspot να παρατείνει μέχρι 25 μέρες την παραμονή των μεταναστών.

Μιλώντας σήμερα το πρωί ο κύριος Κυρίτσης επανέλαβε πως η Κως δεν αρνείται την δημιουργία ελεγχόμενων εγκαταστάσεων, αλλά διαφωνεί με το τεραστίου μεγέθους hotspot που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

«Δεν μας ακούν ποτέ, γιατί κάναμε προτάσεις και δεν μας ακούν, γιατί θέλουν να περάσουν αυτό που θέλουν να περάσουν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της Κω. Εμείς το έχω πει, δεν έχουμε πει «όχι» σε εγκατάσταση στην οποία θα παρέχονται ιατρική βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια.

Άλλωστε εμείς, οι πολίτες της Κω, την παρείχαμε όλα αυτά τα χρόνια, όλο αυτό το διάστημα, τα δύο χρόνια από το 2014 μέχρι τώρα, ο Δήμος και οι πολίτες της Κω, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες, μικροί και μεσαίοι στα εισοδήματα άνθρωποι και το Κράτος ήταν απών. Εμείς τα προσφέραμε όλα αυτά.

Εμείς δεν λέμε όχι σε τέτοιου είδους εγκατάσταση, σε μία εγκατάσταση όμως ελεγχόμενης εκτάσεως. Σαράντα στρέμματα στην Κω να κάνουν εγκατάσταση, σημαίνει 40 χιλιάδες κόσμος. Θέλουμε έναν χώρο ελεγχόμενης εκτάσεως, 4 έως 7 στρέμματα, είναι μικρός χώρος;

Με εγκαταστάσεις μέσα, στις οποίες θα είναι η Frontex, η Υπηρεσία Αλλοδαπών του Αστυνομικού τμήματος της Κω ή όποια άλλη υπηρεσία χρησιμοποιείται, διενεργεί την ταυτοποίηση ή τακτοποίηση, όπως θέλετε πέστε το. Θα είναι οι εγκαταστάσεις που θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι για 24 ώρες και θα φεύγουν. Λέμε κάτι περίεργο», αναρωτήθηκε μιλώντας στον Vima fm.

Ο κύριος Κυρίτσης μάλιστα αντέκρουσε τις κατηγορίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν ακροδεξιοί, λέγοντας πως: «Μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες ανθρώπων, οι οποίοι γύριζαν στα καφενεία, στις πόρτες, στις πλατείες, στις ομιλίες του κ. Καματερού, δίπλα του ακριβώς προεκλογικά και σήμερα είναι στα οδοφράγματα, είναι στις διαδηλώσεις κατά των hotspot.

Ήταν χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο και φώναζαν στεντορεία τη φωνή κατά του κ. Καματερού. Θα σας στείλω τις φωτογραφίες, αν θέλετε, να τις δείτε. Και ας πει ο κ. Καματερός τι ήταν αυτοί. Τότε ήταν ακροδεξιοί που ήθελε τη ψήφο τους και τώρα είναι ακροδεξιοί που δεν τους γουστάρει; Τι είναι; Είναι αστεία πράγματα αυτά τώρα.

Η μόνιμη επωδός και το μοτίβο της κυβερνήσεως και των εκπροσώπων της είναι "ακροδεξιά στοιχεία παρεισέφρησαν"».

[Πηγή]