.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ!

Ως γνωστόν ο Έλληνας Επαναστάτης - Ναύαρχος Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804), αφού πολέμησε και κατέστρεψε πολλές Τουρκικές Αρμάδες Πολεμικών πλοίων....
προσπαθώντας για την ελευθερία της Πατρίδος, σε μια μάχη με υπέρτερες δυνάμεις Τούρκων-Αλγερινών κ.λ.π. ηττήθη και κατέφυγε στη Πάργα και από εκεί στην Ρωσία.

Διότι, ο Στόλος του Λ. Κατσώνη, συμπεριελήφθη στο Ρωσικό Στόλο. Είναι γνωστό το παροιμιώδες στιχούργημα: «Σαν σ’ αρέσει Μπάρμπα Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο». Αυτό ελέγετο, δια την Ιστορία, από τα Ελληνικά πληρώματα των Τουρκικών πλοίων.

Μετά την τελική αποτυχία του Κινήματος του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος τελικά, όπως προαναφέρθηκε, κατέφυγε στην Ρωσία και συγκεκριμένα στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η Τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε χρήματα, με τα οποία ο Λ. Κατσώνης αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα έξω από την ΓΙΑΛΤΑ της Κριμαίας. Το αγρόκτημα αυτό ο Λ. Κατσώνης το ονόμασα ‘’Λιβαδειά’’, σε ανάμνηση της πατρίδος του, που δεν την ξαναείδε ποτέ.

Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκαμε οικογένεια, τα παιδιά του σταδιοδρόμησαν στον Ρωσικό Στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.

Η περιοχή στο αγρόκτημά του, όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε χωριό και παρέμεινε με το όνομα «Λιβαδειά» και το 1835 καθιερώθηκε και επισήμως από το Ρωσικό Κράτος.


Στο χωριό Λιβαδειά του Λ. Κατσώνη, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά της ΓΙΑΛΤΑΣ, ο Τσάρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ της Ρωσίας το 1911 έκτισε το θερινό Ανάκτορο των Ρώσων Αυτοκρατόρων.

– Το 1945, στο αγρόκτημα του Λ. Κατσώνη όπου είναι τα θερινά Ανάκτορα των Τσάρων (στο χωριό Λιβαδειά), εκεί οι ΣΤΑΛΙΝ, ΡΟΥΣΒΕΛΤ και ΤΣΩΡΤΣΙΛ αποφάσισαν για την τύχη του μεταπολεμικού Κόσμου, την ίδρυση του Ο.Η.Ε., τις σφαίρες επιρροής, την διαίρεση της Γερμανίας κ.λπ.

– Το 1979, ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh, που εργαζόταν στο εργαστήριο Αστροφυσικής της Κριμαίας, ανακάλυψε ένα μικρό πλανήτη (Αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα «Livadia», από το ήσυχο μικρό χωριό την Λιβαδειά του Λ. Κατσώνη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.

Έτσι η πατρίδα του Λ. Κατσώνη έγινε χωριό στην ΓΙΑΛΤΑ της Κριμαίας, εκεί έγινε η μεγαλύτερη συμφωνία του κόσμου, που ονομάστηκε η Συνθήκη της ΓΙΑΛΤΑΣ και ακόμη το όνομα της Λιβαδειάς, έφθασε στο διάστημα.

Σήμερα το χωριό Λιβαδειά, έχει περίπου 900 κατοίκους και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του Ανακτόρου των Τσάρων - Μουσείο, το οποίο σήμερα ονομάζεται «LIVADIA PALACE».

«Η αγάπη προς την Πατρίδα είναι έμφυτη στον Ελληνισμό» (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΥΣ)

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.

[Πηγή]