.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αυτά είναι Ελληνόπουλα! Μπράβο! Δείτε...

Η ομάδα DIASAT από το Λύκειο Γαζίου "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναδείχθηκε πρώτη από συνολικά πέντε ομάδες που....
διακρίθηκαν για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat 2016.

Τα Ελληνόπουλα θα κληθούν να κατασκευάσουν έναν προσομοιωτή αληθινού δορυφόρου, μέσα σε τενεκεδάκι αναψυκτικού, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει και να το εκτοξεύσουν. Ο διαγωνισμός γίνεται στα πλαίσια επαγγελματικού προσανατολισμού για τα επαγγέλματα που αφορούν το διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία από 22 έως 26 Ιουνίου, ενώ έχουν επιλεγεί ομάδες από Ισπανία και Ολλανδία. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες ομάδες.

Το CanSat είναι προσομοιωτής αληθινού δορυφόρου ο οποίος κατασκευάζεται από παιδιά στο σχήμα και στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού. Οι μαθητές θα πρέπει να τοποθετήσουν όλα ζωτικά υποσυστήματα ενός δορυφόρου μέσα σε αυτό το κουτί. Θα αναλάβουν λοιπόν την ενέργεια, τους ανιχνευτές, το σύστημα επικοινωνίας και άλλα.

Ύστερα από αυτή τη διαδικασία, ο μικρός δορυφόρος θα εκτοξευτεί με πύραυλο σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Νικήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα έχει κάνει ομαλή προσγείωση και που θα έχει αναλύσει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, είναι η πέμπτη φορά που κάποιο ελληνικό σχολείο βρίσκεται μεταξύ των φιναλίστ του διαγωνισμού. Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης είχε συμμετάσχει τρεις φορές στις προηγούμενες προκλήσεις, έχοντας κερδίσει τα δύο τελευταία χρόνια τη δεύτερη θέση.

Το 2014, η ομάδα ViannoSat από το Λύκειο Βιάννου Κρήτης, έλαβε βραβείο ως η μικρότερη ομάδα που κατορθώνει να εκτοξεύσει και να προσγειώσει επιτυχημένα τον προσομοιωτή. Επίσης, το 2015, η ομάδα g-Rosetta από το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών και 1ο Επαγγελματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον τελικό.

diasatb

diasatc

diasatd

diasate

[Πηγή]