Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Φινλανδία: Καταγράφηκαν δύο κρούσματα του ιού Ζίκα

Προηγουμένως επισκέφθηκε Κίνα και Αυστραλία
Δύο κρούσματα του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχουν καταγραφεί στη Φινλανδία από το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε σήμερα το....
Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) της χώρας.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου η ασθένεια εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Ο πρώτος διαγνώστηκε το καλοκαίρι, περίπου την ίδια περίοδο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στη Βραζιλία, ανέφερε ο ερευνητής του THL Γιούσι Σάνε.

Το δεύτερο κρούσμα καταγράφηκε πιο πρόσφατα, πρόσθεσε ο Σάνε, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές δυσμορφίες σε χιλιάδες νεογέννητα στη Βραζιλία. Κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

[Πηγή]

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Κίνα

Ο 34χρονος άνδρας αναρρώνει και η θερμοκρασία του σώματός του έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ τα εξανθήματα υποχωρούν

Ο ιός Ζίκα «πέρασε» στην ασιατική ήπειρο... Η Κίνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα, «σε ασθενή που επέστρεψε από ταξίδι στη χώρα», όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ιός ανιχνεύθηκε σε έναν 34χρονο άνδρα στην περιοχή Γκανχιάν, της επαρχίας Τζιανγκσί. Το υπουργείο Υγείας στην Κίνα έχει ήδη κινητοποιηθεί, ενώ αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις διεθνείς εισόδους στη χώρα.

Ο άνδρας αναρρώνει και η θερμοκρασία του σώματός του έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ τα εξανθήματα υποχωρούν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

[Πηγή]
.
Έγκυος διαγνώσθηκε με τον ιό στην Αυστραλία

Μια έγκυος στην Αυστραλία διαγνώσθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ο οποίος της μεταδόθηκε ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Πρόκειται για το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Ζίκα στην πολιτεία αυτή. Κανένα από τα τρία αυτά πρόσωπα δεν προσβλήθηκε από τον ιό ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, διαβεβαίωσαν οι αρχές.

Ο Ζίκα προκαλεί ελαφριά συμπτώματα γρίπης (πυρετός, πονοκέφαλος, εξάντληση). Ωστόσο υπάρχει η υποψία ότι, στην περίπτωση που προσβάλλει μια έγκυο, προκαλεί μια σοβαρή συγγενή δυσπλασία του εμβρύου, την μικροκεφαλία, από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τις δαπάνες για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα.

Ο ιός μαστίζει κυρίως τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τον ιό αυτόν, λόγω της σχέσης που μπορεί να έχει με μια αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα, με 1,5 εκατομμύριο προσβληθέντες, και ακολουθεί η Κολομβία με 22.600 κρούσματα.

[Πηγή]