.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ηχηρή παρέμβαση Ιταλίας υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό!

Πιτέλα: Πρέπει να ευχαριστήσουμε και όχι να τιμωρήσουμε την Ελλάδα για το προσφυγικό! “Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια....
πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν”.

Αυτά και άλλα είπε σε συνέντευξη στην EurActiv στις Βρυξέλλες ο Πρόεδροςτων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

“Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώσει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της,” πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στις στη διαδικασία εγγραφής.

“Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα”.

Ο Ιταλός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

«Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;», διερωτήθηκε.

Πυρά κατά των κρατών μελών

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού, και απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη μέλη.

“Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν”.

EurActiv- Σαράντης Μιχαλόπουλος, Daniela Vincenti

[Πηγή]