Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται παγκόσμιος πόλεμος;;;!

Είναι γεγονός;;;! Δείτε γιατί...
Στην ανακοίνωση ανακάλυψης ενός τεράστιου κοιτάσματος το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, προχώρησε η ιταλική ΕΝΙ, στις 30 Αυγούστου του 2015. Το συγκεκριμένο κοίτασμα γειτνιάζει με Κυπριακή ΑΟΖ και το κοίτασμα ΖΟΡ....

Μετά από αυτές τις αλλεπάλληλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην περιοχή νότια της Κρήτης καθώς επίσης και του Ιονίου, τίθεται σε δεύτερη μοίρα η Αραβία που είχε το πάνω χέρι σε ότι αφορά την πλειονότητα πετρελαίου.

Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, μετά και το πλήγμα που δέχτηκε η τιμή του πετρελαίου, που οδήγησε στη περιορισμένη ζήτηση, καθώς σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί η Ρωσική οικονομία η οποία ως επί τω πλείστον βασίζεται στις εξαγωγές υδρογονανθράκων, οι ΗΠΑ συνέπραξαν με την Σαουδική Αραβία.

Βέβαια, αυτό προκαλεί πανικό στην Σαουδική Αραβία, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται, είναι η πιθανή εξάντληση των αποθεμάτων της. Κάτι τέτοιο υποβόσκει στις εξαγγελίες της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά τα ενεργειακά, που αφήνει υπονοούμενα για πιθανή εξάντληση έως το 2030.



Αν παρατηρήσει κανείς τη διαδρομή του πετρελαίου, θα διαπιστώσει την λαθραία εισαγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, από τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ, τις οποίες έχει καταλάβεις το ISIS. Με αυτή την κίνηση, η Σαουδική Αραβία πλασάρει το πετρέλαιο του Ιρακ, για δικό της και παράλληλα παρουσιάζει μια «εικονική» αύξηση παραγωγής, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην πτώση της τιμή του πετρελαίου.

Αυτό το γεγονός καθιστά την εξόρυξη κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, υπερβολικά δαπανηρή, καθώς για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης θα πρέπει η τιμή του «μαύρου χρυσού» να είναι πάνω από 60$ το βαρέλι, ενώ σήμερα είναι στα 40$ περίπου το βαρέλι.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Αίγυπτος, η οποία είναι το αντίπαλο δέος για την Σαουδική Αραβία, και εκτός του ότι μέσα από «χίλια κύματα» κατάφερε να διαφύγει του ISIS, έχει συμμαχήσει και με την Ρωσία.

Τέλος, το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε και το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Υεμένη, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, αρνητικά την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για τους Άραβες όλα τα προηγούμενα, καθώς θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να αποφασίσουν για το αν θα αυξήσουν και πάλι την τι΄μη του «μαύρου χρυσού», το οποίο θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στο να εισέλθουν στο παιχνίδι νέοι παραγωγοί όπως είναι η Ελλάδα ή αν εξακολουθήσουν να κρατούν χαμηλά την τιμή. Όπως και να έχει πάλι ζημιωμένοι θα βγουν καθώς θα χάσουν τα «σκήπτρα» της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος.

[Πηγή]