.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του ιού Ζίκα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βραζιλία
Σε... εμπόλεμη κατάσταση έχει κηρύξει τη χώρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε πολύ μεγάλες περιοχές....

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα ενεργοποιηθούν σχεδόν 220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του επικίνδυνου ιού, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας, Μαρσέλο Κάστρο, δήλωσε ότι οι 220.000 στρατιώτες θα πηγαίνουν, με ειδικό εξοπλισμό, από πόρτα σε πόρτα στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν ή αποτραπούν οι συνέπειες από τη δράση των κουνουπιών. Έχει προβλεφθεί, επίσης, η παράδοση ειδικού απωθητικού για τα κουνούπια σε 400.000 έγκυες γυναίκες, οι οποίες έχουν καταγραφεί στις περιοχές που έχει εξαπλωθεί ο ιός.

«Τα κουνούπια βρίσκονται στην περιοχή αυτή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και πλέον καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, κερδίζοντας μία μάχη που δεν καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

Ο ιός Ζίκα έχει παρουσιάσει μία εξαιρετική ανθεκτικότητα στα φάρμακα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Κολομβία. Μία από τις συστάσεις των επισήμων αρχών προς τις γυναίκες, είναι να σταματήσουν να μένουν έγκυες, έως ότου αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί η κρίση.

Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται αντισωμάτων και δεύτερον το κουνούπι τίγρης - ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα - ενδημεί σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή.

[Πηγή]