Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Εντυπωσιασμένος ο Tουρκικός Τύπος από την προοπτική ανακατασκευής στην Ρόδο του "Κολοσσού"

Εντυπωσίασε τους Τούρκους το σχέδιο ομάδας αρχιτεκτόνων να ξαναστήσουν -με πολύ μεγαλύτερο ύψος και διαφορετική μορφή- το άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου και χθεσινό δημοσίευμα της Cumhuriyet αναφέρει ότι αυτό θα μπορεί να το....
διακρίνει κάποιος και από τα Tουρκικά παράλια!

Πρόκειται για πρωτοβουλία για ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου στο λιμάνι της Ρόδου αλλά και για τη λειτουργία σχετικού μουσείου στο γιγάντιο κτιριο - άγαλμα, που ξεκίνησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή νεαρών επιστημόνων.για το νέο άγαλμα .

''Προτείνουμε την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, έξω από την πόλη, στο λιμάνι με διαφορετικό μέγεθος και μορφή (σ.σ.από το αρχαίο)'', έχει πει στην ''Ροδιακή'' ο Αρχιτέκτονας κ. Αρης Πάλλας, μέλος της 7μελούς ομάδας που περιλαμβάνει εκπροσώπους επίσης από την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία επανέφερε δυναμικά την ιδέα για την ανακατασκευή του συμβόλου της Ρόδου -προσαρμοσμένο στη νέα εποχή.

''Το κτίριο αυτό - περιγράφει ο αρχιτέκτονας- θα ακουμπά-εδράζεται μόνο σε τρία σημεία, αφήνοντας τη γύρω περιοχή ελεύθερη, χωρίς να εμποδίζει ούτε την κίνηση των πλοίων ούτε τη θέα των υπόλοιπων κτιρίων της περιοχής''.

Τι γράφει η Cumhuriyet

Για αυτό το σχέδιο, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρεται χθες σε είδηση με τίτλο «250 εκατ ευρώ το νέο άγαλμα στη Ρόδο».

Αναφέρει δε ότι στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, όπου χιλιάδες χρόνια πριν ορθώθηκε ο Κολοσσός της Ρόδου, άγαλμα που θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας αλλά καταστράφηκε πριν περίπου 2000 χρόνια , αναγείρεται πλέον ένα νέο άγαλμα, 135 μέτρων, πενταπλάσιο στο ύψος από το αρχικό. 

Για την κατασκευή του,γράφει, η Ελλάδα, αν και διέρχεται περίοδο οικονομικής κρίσης, δαπάνησε από τον προϋπολογισμό της το ποσό των 250 εκατ ευρώ.

Το άγαλμα, που μπορεί να το διακρίνει κάποιος και από τα τουρκικά παράλια, θα αφιερωθεί στην ειρήνη και την ευημερία, καταλήγει το δημοσίευμα της Cumhuriyet που δεν κρύβει εντυπωσιασμό και αμηχανία....

Για το θέμα της χρηματοδότησης του πρότζεκτ ο κ Αρης Πάλλας έχει πει ότι '' έχουμε ήδη βρει χρηματοδότηση. Είναι πολλοί εκείνοι που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν αυτό το έργο για να δουν το όνομά τους μαζί με όλων εκείνων οι οποίοι έκαναν αυτό το όνειρο πραγματικότητα, γραμμένο στις κολώνες του κτιρίου (όπως προτείνεται στη μελέτη).

Ήδη, ανέφερε, μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων έχουμε αρκετό ενδιαφέρον από εταιρείες και της Ελλάδας και του εξωτερικού, που θα τους ενδιέφερε να υποστηρίξουν την προσπάθεια''.

Δηλαδή η χρηματοδότηση θα είναι ιδιωτική ,με ένα είδος χορηγίας για να χαραχθεί το όνομα του, ας πούμε, δωρητή, στις κολώνες και να το βλέπουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών...

Το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο- φάρος, μουσείο, βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο!

Ο αρχαίος Κολοσσός της Ρόδου, το ύψους 30 μέτρων σιδερένιο/χάλκινο άγαλμα που ήταν αφιερωμένο στο θεό Ήλιο, έστεκε στη θέση του για 54 χρόνια μέχρι που καταστράφηκε από σεισμό το 227 π.Χ.

Ο σύγχρονος Κολοσσός θα είναι ύψους 150 μέτρα και φυσικά θα είναι με την πλέον αντισεισμική τεχνολογία στις κατασκευές! Αν το έργο υλοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως φάρος, μουσείο, βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο στην είσοδο του λιμανιού, δίνοντας νέα πνοή στο νησί, κάνοντάς το τουριστικό αξιοθέατο και επισκέψιμο για 12 μήνες το έτος!.

Η ομάδα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει στη διεύθυνση colossusrhodes.com, «παρακολουθώντας την αυξημένη ανεργία να γκρεμίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας, αποτελούμενης από νέους συναδέλφους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα».

Ο κύριος στόχος, της πρωτοβουλίας, είναι η πορεία προς μια νέα κατεύθυνση, με σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα αδιέξοδα που οδήγησε η οικονομική κρίση και τα οποία στάθηκαν εμπόδιο για χιλιάδες νέους, αναγκάζοντάς τους να φεύγουν στο εξωτερικό''.
Έσοδα έως 2 δις ευρώ ετησίως

Τις τελευταίες εβδομάδες πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στη Ρόδο -και όχι μόνο Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας είναι ενδεικτικό). Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν τα σχέδια για την αναβίωση του Κολοσσού, το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ «εκτοξεύθηκε» κατακόρυφα.

Η ομάδα που είναι πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα (σχεδόν...) εκτός από τη γραφειοκρατία.

Μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα, ζητάμε τη στήριξη των Αρχών για να κινηθούμε θεσμικά, έχουν πει οι νεαροί επιστήμονες, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος Κολοσσός μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως,με βάση τους υπολογισμούς τους!

Ο αρχιτέκτονας Άρης Πάλλας, έχει πει πως δικιά μας φιλοδοξία είναι ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια που θα μείνει στα χαρτιά. Γι’ αυτό και επενδύουμε καθημερινά εδώ και τρία χρόνια, χρόνο από τη ζωή μας και χιλιάδες ευρώ για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Προτείνουμε την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, έξω από την πόλη, στο λιμάνι με διαφορετικό μέγεθος και μορφή. Το κτίριο αυτό θα ακουμπά-εδράζεται μόνο σε τρία σημεία, αφήνοντας τη γύρω περιοχή ελεύθερη, χωρίς να εμποδίζει ούτε την κίνηση των πλοίων ούτε τη θέα των υπόλοιπων κτιρίων της περιοχής. Αντισεισμικό και με πάνελ ενεργειακής αυτονομίας 

Αλλοι από τους συντελεστές αναφέρουν ότι ο σύγχρονος Κολοσσός θα είναι ένα έργο απολύτως ασφαλές, ένα σύγχρονο κτίριο, αντισεισμικό και απόλυτα οικολογικό, διότι θα καλύπτεται με πάνελ που θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή του αυτονομία. 

 Από την στιγμή που το πρότζεκτ μπει σε διαδικασία υλοποίησης θα χρειασθούν περίπου 2 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία του λιμανιού. 

Και αυτό διότι η κατασκευή θα στηρίζεται σε βάσεις που θα είναι μέσα στη θάλασσα, ενώ ο νέος Κολοσσός θα κατασκευαστεί σε ένα χώρο μακριά από το λιμάνι και θα μεταφέρεται κομμάτι κομμάτι στο σημείο.

[Πηγή]