Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Γυναίκα ο Νέος Επικεφαλής του CERN

Η Ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι είναι η νέα επικεφαλής του CERN. Η Ιταλίδα πήρε την "σκυτάλη" της διαδοχής από τον Γερμανό φυσικό Ρολφ - Ντίτερ Χόγιερ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ τα καθήκοντά της θα....
αναλάβει και επίσημα από την 1η Ιανουαρίου.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι γεννήθηκε το 1960 και το 1989 απέκτησε το διδακτορικό της στην πειραματική σωματιδιακή φυσική από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο. Συμμετέχει στις έρευνες του CERN από το 1994 και από το 2009 έως το 2013 υπήρξε επικεφαλής και εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS.

Έχει πολλά διεθνή βραβεία (μεταξύ άλλων Milner 2012, Enrico Fermi 2013, Niels Bohr 2013) και πάνω από 500 επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της.

Αλλαγή σκυτάλης όμως έγινε στην προεδρία του συμβουλίου του CERN. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ολλανδός Ζάϊμπραντ ντε Γιονγκ στη θέση της Αγκνιέσκα Ζαλέβσκα.

Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής δήλωσε ότι "το CERN θα συνεχίσει να λάμπει και στο μέλλον".


Σε δήλωσή της η νέα γενική διευθύντρια είπε "Η νέα διοίκηση κληρονομεί ένα ερευνητικό κέντρο σε θαυμάσια κατάσταση. Έχουμε ήδη μια μεγάλη κληρονομιά για να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και ένα πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά μας"

Παράλληλα το συμβούλιο του CERN επαίνεσε την πολιτική διεύρυνσης του CERN με νέα κράτη-μέλη, με πιο πρόσφατο το Ισραήλ, ενώ στο μέλλον η Ρουμανία και η Σερβία αναμένεται να γίνουν μέλη. Τέλος η Τουρκία και το Πακιστάν απέκτησαν φέτος καθεστώς συνεργαζόμενου μέλους.

[Πηγή]