Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις θα βλέπουν τη νύχτα με "Ελληνικά μάτια"

Τεράστια επιτυχία της "Θέων Αισθητήρες" με πώληση
6.000 διοπτρών στην Ολλανδία!
ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕΤΑΞΥ 18 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ! Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο σημείωμα με την συνήθη επωδό "Μια ακόμα μεγάλη εξαγωγική επιτυχία από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Θέων Αισθητήρες"....
αλλά αυτή την φορά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Η επιτυχία της εταιρείας στην Ολλανδία με το συμβόλαιο πώλησης 6.000 μονόκυαλων συσκευών Νυκτερινής Όρασης NX-122, αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ στις ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις, δεν ήταν "μία ακόμα επιτυχία".

Ηταν το αποτέλεσμα μιας σκληρής σύγκρουσης με ξένους εταιρικούς κολοσσούς, συνολικά 17 κατασκευαστικούς οίκους συστημάτων νυκτερινής όρασης, από ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά με δύο ισραηλινές εταιρείες οι οποίες μονοπωλούσαν τα σχετικά συμβόλαια στις ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις.

Και η ελληνική εταιρεία όχι απλώς στάθηκε όρθια σε τεχνολογικό επίπεδο ανάμεσά τους, αλλά αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά καλύτερή τους, όπως έχει συμβεί σε τόσους άλλους διαγωνισμούς από την Ιαπωνία, μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Σουηδία μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία.

Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση οι πληροφορίες από το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας αναφέρουν ότι οι ανταγωνιστές χρησιμοποίησαν ουκ ολίγες φορές το εγκατεστημένο "σύστημά επιρροής τους" για να πετάξουν έξω την ελληνική υποψηφιότητα σε μία μάχη που κράτησε 4 (!) χρόνια, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και εν τέλει κατακυρώθηκε στην ανώτερη τεχνολογικά και οικονομικότερη (μέχρι και 40% χαμηλότερο κόστος είχε η ελληνική πρόταση) προσφορά.

Eίναι γεγονός ότι όταν η σύγκρουση έφτασε "στα ψηλά κλιμάκια" της ολλανδικής κυβέρνησης με τις ισραηλινές εταιρείες "να τα δίνουν όλα" για να πάρουν τον διαγωνισμό, η Ολλανδέζα υπουργός Αμυνας Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία συμπτωματικά επισκέπτεται από χθες την Ελλάδα, ζήτησε να τηρηθούν αυστηρά οι διαδικασίες και να επιλεγεί η καλύτερη προσφορά από τεχνολογικής και οικονομικής άποψης.

Κι έτσι έγινε. Σήμερα που θα επισκεφθεί το Αγαθονήσι με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, η Jeanine Hennis-Plasschaert (στην φωτό οι δυο τους κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο), θα έχει την δυνατότητα να δει από κοντά ορισμένα από τα παλαιότερα προϊόντα της Ελληνική εταιρείας μικροηλεκτρονικής που εξοπλίζουν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα Μονόκυαλα Νυχτερινης Ορασης ΝΧ-122, είναι η τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνικής εταιρείας.

Η εταιρεία κέρδισε πρόσφατα τρεις νέους διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιαπωνία, το Περού και τις Φιλιππίνες καθώς και ένα νέο μεγάλο συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συμβολαίων, ενώ συμμετέχει και σε διαγωνισμούς σε Αυστραλία και Ινδία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 330 εκ. ευρώ!

Οι διαγωνισμοί κερδήθηκαν (11 εκατ. τα πρώτα συμβόλαια και άλλα 35 εκατ. ευρώ η αξία των option) από τα ηλεκτροοπτικά προϊόντα της εταιρείας (μονόκυαλα και τα δίκυαλα ARGUS, ARGUS PANOPTES, τις σκοπευτικές διόπτρες ARTEMIS, τα περισκόπια νυχτερινής οδήγησης (TITANS), το dedicated δίκυαλο (NYX), το προσάρτημα νυχτερινής σκόπευσης (DAMΩΝ) και την ψηφιακή κάμερα ημέρας και νύχτας που σχεδιάστηκε για χρήση σε τεθωρακισμένα οχήματα (URANIΑ).

Να σημειωθεί ότι ψηφιακή κάμερα ημέρας και νύχτας σε τεθωρακισμένα οχήματα δεν διαθέτει καν ο Ελληνικός Στρατός στα οχήματά του!

Και ήδη ολοκληρώνονται οι δοκιμές της επαναστατικής υβριδικής διόπτρας σκόπευσης της εταιρείας, η οποία θα συνδυάζει τόσο τη νυν τεχνολογία ενίσχυσης του φωτός (σε αντίθεση με τις θερμικές εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν φίλιες απώλειες αφού μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός του στόχου) αλλά και θερμικό ηλεκτροοπτικο σύστημα με δυνατότητα επιλογής του χρήστη να επιλέγει ποια από τις δύο μεθόδους θα χρησιμοποιήσει!

Των παραπάνω επιτυχιών είχαν προηγηθεί τα εξής συμβόλαια, μόνο κατά τους τελευταίους 30 μήνες, δηλαδή στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής καταστροφής, όταν δεν υπήρχαν καν ελληνικές τράπεζες για να δώσουν τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούσε η συμμετοχή της εταιρείας στους διαγωνισμούς στο εξωτερικό και η Θέων Αισθητήρες αναγκαζόταν να πληρώνει διπλά λεφτά για να τις εκδίδει από ξένες τράπεζες:

- Συμβόλαιο παράδοσης του καινούριου Μονόκυαλου Νυκτερινής Όρασης της ΘΕΩΝ, NX-122, στο σουηδικό υπουργείο Άμυνας το οποίο σύντομα ενεργοποίησε και δεύτερο μέρος της παραγγελίας μεγέθους 8.600 μονόκυαλων (παράδοση 2013-2014). Αξίζει να σημειωθεί ότι το καινούριο Μονόκυαλο, NX-122, θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο το πιο προηγμένο προϊόν στην κατηγορία του, λόγω του ελαφρύτερου βάρους του και πολλών άλλων τεχνικών πλεονεκτημάτων του.

- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπεγράφησαν διάφορες παραγγελίες, συνολικού αριθμού 2.300 Δίκυαλων Νυκτερινής Όρασης της ΘΕΩΝ (παράδοση 2013-2014). Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το καινούριο δίκυαλο της εταιρείας, το NX-222, που βασίζεται στο επιτυχές της μονόκυαλο NX-122. To NX-222 θεωρείται το ελαφρύτερο και το πιο προηγμένο δίκυαλο στην κατηγορία των συστημάτων νυκτερινής όρασης, που αποτελούνται από δύο αυτόνομα μονόκυαλα.

- Συμβόλαιο για Αισθητήρες Μικροηλεκτρονικής (ΜΕΜs): − Με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Εuropean Space Agency- E.S.A.) υπεγράφη συμφωνία για την ανάπτυξη αισθητήρα επιτάχυνσης για διαστημικές εφαρμογές. Σημειώνεται ότι το προϊόν αυτό θα είναι το πρώτο αμιγώς βασισμένο σε ευρωπαϊκές τεχνολογίες που θα πιστοποιηθεί για διαστημικές εφαρμογές.

H συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν συμμετοχής της ΘΕΩΝ στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε η E.S.A., ο οποίος δεν απευθυνόταν αποκλειστικά σε ελληνικές εταιρείες. Αποτελεί την πρώτη συμφωνία της ΘΕΩΝ με την E.S.A., εκτός του Ελληνικού Πλαισίου Στήριξης ( Greek Task Force).

− Επίσης, η E.S.A. ανέθεσε στη ΘΕΩΝ σε συνεργασία με τη γαλλική Εταιρεία, Thales Alenia Space, την ανάπτυξη και κατασκευή μιας οικογένειας αισθητήρων πίεσης πιστοποιημένων για εφαρμογές αεροδιαστημικής

− Μετά από επιτυχημένες δοκιμές ξεκίνησε η παραγωγή αισθητήρων ροής για μέτρηση της παροχής οξυγόνου σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, από Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων.

H ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ, είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε μόλις το 1997 και σήμερα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, σε διεθνές επίπεδο, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού και Ηλεκτρο‐Οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην Άμυνα και την Ασφάλεια και με έδρα στην Αθήνα και εγκαταστάσεις στο Άμπου Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη και σύντομα γραμμή συμπαραγωγής των προϊόντων της στην Ινδία και συμβάσεις σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο με αξία πωλήσεων που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ..

Διόπτρες της Θέων Αισθητήρες έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα σε Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Χιλή, Πακιστάν, Αυστραλία, Αίγυπτο, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και σε πολλές τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Μέσα σε δέκα χρόνια η ελληνική εταιρεία έχει υπογράψει και υλοποιήσει συμβάσεις με περισσότερους από 20 τελικούς χρήστες ανά τον κόσμο για την προμήθεια ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια.

Κάθε χρόνο παράγονται στο Κορωπί περίπου 15 – 18 χιλιάδες τεμάχια.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 50.000 συστήματα τα τελευταία χρόνια χωρίς ούτε μία επιστροφή ή διαμαρτυρία οι μόλις 100 εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται στο στρογγυλά τραπέζια των bitter conference στο εξωτερικό λέγοντας: "Είμαστε οι Ελληνες που κέρδισαν την αναμέτρηση"...

Βασίλης Καπούλας

[Πηγή]