Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Ελλάδα συμφώνησε σε όλα με την Ε.Ε μετά τις απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν

Προσωπικό της Frontex στα σύνορα
Η Ελλάδα σήκωσε τα χέρια ψηλά για το προσφυγικό. Συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση -μετά τις διατυπωθείσες απειλές για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν- και έστειλε αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ....

Έτσι, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία βόρεια σύνορα της Ελλάδας, αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών, ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές Αρχές καταγραφή των προσφύγων. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί φόβους ότι θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Όλα όσα γίνονται σήμερα είναι όσα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «υλοποιούμε όσα είχαμε συμφωνήσει», ωστόσο διατυπώνονται φόβοι ότι συγκεκριμένες χώρες προωθούν το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου.

Οι περισσότερες πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία καταφέρθηκαν εναντίον της Ελλάδας, ενώ ο Λιθουανός επίτροπος σε επιστολή του περιέγραψε τις καταστάσεις που είδε στη Λέσβο ως «εικόνες από την Αφρική».

Παράλληλα, φαίνεται ότι ανοίγει ξανά από τις ΗΠΑ το θέμα με τις βίζες, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση του καθεστώτος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και δέχθηκε μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Πλέον, η χώρα μας έχει πάρει μια άτυπη παράταση ως τις 17-18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής, ώστε να δείξει ότι κάνει προσπάθειες για τη συγκράτηση της ροής των προσφύγων.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το προσφυγικό.

Όλα αυτά μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κατά της Ελλάδας την οποία κατηγορούσαν ότι δεν παίρνει μέτρα και δεν ζήτησε ποτέ την βοήθεια της ταχείας δύναμης επέμβασης, δεν ενεργοποίησε τα 30.000 σημεία υποδοχής και δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, άρχισαν να αναπτύσσονται φωνές οι οποίες ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν. 

Πληροφορία που επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος από τη μία διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως κάποιες χώρες το συζητούν. 

«Μία τέτοια συζήτηση (για έξοδο της Ελλάδας) έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας» όπως είπε.

Παράλληλα, άρχισε να επαναφέρεται εκ νέου από ορισμένους κύκλους, το σενάριο περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα. Ενα σενάριο που στεντορείως μέχρι τώρα απορρίπτει η Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη) με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των προσφύγων. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων προσφύγων. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Δραματικό αίτημα για βοήθεια στην ΕΕ

Παράλληλα, αίτημα στην ΕΕ να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κρίση προσφυγικών ροών στην Ειδομένη αλλά και στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλαν τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια αποτυπώνει με αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενδεικτικά, ζητάμε, μεταξύ άλλων, από την Ε.Ε. να μας συνδράμει παρέχοντας 100 χιλιάδες υπνόσακους, άλλα τόσα αδιάβροχα, 50 χιλιάδες μάλλινες κουβέρτες, 800 κοντέινερ με θέρμανση, 26 ασθενοφόρα και 1.000 κρεβάτια.

Δείτε τη λίστα με το Ελληνικό αίτημα:

Α/Α Είδος Ποσότητα

1. Λεωφορεία: 20

2. Ασθενοφόρα: 26

3. Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν): 17

4. Οχήματα 4χ4: 10

5. Αντλία νερού: 6

6. Γεννήτριες - 6 kW Diesel μονοφασική: 4

7. Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία ανθρώπων: 800

8. Κρεβάτια: 1.000

9. Φορητές τουαλέτες: 100

10. Φορητές ντουζιέρες: 50

11. Τέντες για το χειμώνα (240m2): 500

12. Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων: 1.000

13. Υγειονομικά Κοντέινερ (τουαλέτες & ντουζιέρες): 90

14. Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα: 950

15. Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, έλλασμα: 80.000

16. Ελαστικές μπότες - μέχρι τα γόνατα: 2.000

17. Αδιάβροχα: 100.000

18. Διαθέσιμες κουβέρτες μάλλινες: 50.000

19. Υπνόσακοι: 100.000

20. Ψάθες: 5.000

21. Κουκέτες 3,000

22. Κουτί πρώτων βοηθειών: 100,000

23. Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας 92 x 92 cm: 1.000

[Πηγή]