.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η Ρωσία Απαιτεί να Φύγει Όλος ο Τούρκικος Στρατός από την Κύπρο

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στη Λευκωσία που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος θα αποτελέσει πεδίο μεγάλων αντιπαραθέσεων....

Οι μεν ΗΠΑ βιάζονται να επιλύσουν γρήγορα το θέμα ώστε να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του νησιού ειδικά στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο στη Μέση Ανατολή, ενώ για τους ίδιους λόγους η Ρωσία δεν θέλει να το επιτρέψει σε πρώτη φάση ενώ ταυτόχρονα κοιτάει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να μπορεί η ίδια να ελέγχει τις εξελίξεις μέσω του ΟΗΕ.

Έτσι είδαμε χθες (ε/φ φιλελεύθερος – έθνος), από τη Λευκωσία τον Τζον Κέρι, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι:

«Δεν πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος» και υπογράμμισε μάλιστα ότι η λύση, «που δεν θα έρθει αυτόματα αλλά θα έρθει», πρόκειται να αποτελέσει ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας και εμπορίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει παρέχοντας τεχνική - οικονομική βοήθεια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες των Αναστασιάδη και Ακιντζί. 

Βέβαια όλη του η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στην Αθήνα όπου ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα βρεθεί σήμερα για επαφές με τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά.

Εν τω μεταξύ ένα 24ωρο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος έστειλε από τη Λευκωσία τα δικά του μηνύματα… προς την Τουρκία.

Ο Λαβρόφ, που κατά την επίσκεψη του δεν συναντήθηκε με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό άρθρο μας, σεβόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία και μη θέλοντας να δώσει οντότητα στα κατεχόμενα, απέρριψε ως μη παραγωγικές τις προσπάθειες επιβολής τεχνητών-άτυπων χρονοδιαγραμμάτων για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Ενώ για τη λύση τόνισε ότι αυτή δεν συνάδει με συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.

Αντιθέτως, η εγγύηση της ασφάλειας της Κύπρου θα πρέπει να τεθεί πάνω σε μια νέα βάση και να περάσει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (όπου να σημειωθεί ότι η Μόσχα διατηρεί θέση μόνιμου μέλους με δικαίωμα βέτο).

Θεωρούμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να δεχτούνε κανένα συμβιβασμό που να επισημοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση ή κάποια μορφή της. 

Η λύση είναι μόνο μια , αυτή που περιγράφεται στα τόσα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατά της εισβολής και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και Κύπρου αλλά ταυτόχρονα και η μόνη δίκαιη λύση. Η θέση της Ρωσίας καλύπτει απόλυτα τα Ελληνοκυπριακά Δίκαια.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ