.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΗ! (Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο)

Με μαγευτικά Σέλας αναμένεται το 2016
Με μια μεγάλη έκρηξη αποχαιρετά το 2015 το μητρικό μας άστρο, που στοχεύει όμως κατευθείαν στον πλανήτη μας. Τη Δευτέρα (28, Δεκ), μια ηλιακή κηλίδα ξέσπασε, μια έκλαμψη κατηγορίας Μ κατευθείαν προς τη Γη....

Η ακτινοβολία στην ακραία υπεριώδη μορφή του γίνονται αμέσως αντιληπτά στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ραδιοφωνική συσκότιση στη Νότια Αμερική, την Αφρική και σε όλο το νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.


Η γενική διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους ναυτικούς και τους ράδιο χειριστές στην περιοχή συχνοτήτων 20MHz, σύμφωνα με το SpaceWeather.com.

cme_anim4

Αν και η έκλαμψη δεν έχει τη δύναμη μιας μεγάλης έκρηξης κατηγορίας X (η πιο ισχυρή έκλαμψη), το φαινόμενο έχει προκαλέσει μια σημαντική στεφανιαία εκτίναξη μάζας, που αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Γη.Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα έρθει σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο της Γης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας Σέλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα.


«Η Κηλίδα AR2374 έχει ένα ασταθή μαγνητικό πεδίο που μπορεί να εκραγεί και πάλι τις επόμενες μέρες», γράφει ο Toni Phillips της NASA στο SpaceWeather.com. «Οι μετεωρολόγοι της NOAA εκτιμούν ότι υπάρχει 55 τοις εκατό πιθανότητα νέων εκλάμψεων κατηγορίας M και μόνο 10 τοις εκατό για μια έκλαμψη κατηγορίας Χ.»

林建星

Οι επιστήμονες εφησυχάζουν και λένε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πέρα από μερικές ραδιοφωνικές διακοπές. Έτσι, προτρέπουν αυτούς που ζουν σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, να στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό, τις επόμενες μέρες, αφού τα υψηλής ενέργειας σωματίδια που εκτίναξε ο Ήλιος θα επηρεάσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, δημιουργώντας έντονα και μαγευτικά, αν μη τι άλλο, Σέλας.

Ηλίας Σιατούνης

[Πηγή]